Referendum in Italia: Un scenariu de cosmar in inima Europei

Marti, 06 Decembrie 2016, ora 07:06
11647 citiri
Referendum in Italia: Un scenariu de cosmar in inima Europei
Foto: Pixabay

Italienii au mers la vot si au respins reforma constitutionala sprijinita de Guvernul condus de Matteo Renzi, iar acest rezultat duce la o incertitudine politica si economica in perioada urmatoare. Iar cele mai negre scenarii arata un efect de domino asupra intregii Europe.

Populatia a fost chemata la referendum pentru a se pronunta in favoarea sau impotriva actualului sistem parlamentar, care e unul bicameral perfect, ce presupune ca ambele Camere au puteri egale. Asta inseamna ca Guvernul trebuie sa primeasca votul de incredere si de la unii si de la altii.

Sistemul a fost introdus imediat dupa prabusirea fascismului, pentru a impiedica ascensiunea unui nou dictator, aminteste Business Standard.

Totusi, cu timpul, aceasta formula parlamentara a condus la destabilizarea Executivului. Matteo Renzi a investit tot capitalul sau politic in aceasta reforma, pana la punctul in care referendumul a devenit unul simbolic pentru increderea pe care populatia o are in el.

Insa planurile i-au fost date peste cap, caci italienii au votat impotriva modificarilor intr-o proportie de aproape 60%.

O infrangere radicala nu i-a lasat premierului decat optiunea sa demisioneze, fapt ce deschide poarta unei grave crize politice, cu efecte economice. Fie ca vor fi organizate alegeri anticipate, fie ca presedintele va numi un premier interimar, nu exista un scenariu 100% pozitiv pe termen scurt si mediu pentru tara peninsulara.

Economia Italiei e intr-o stare proasta

It's the economy, stupid! - sintagma se potriveste mai bine ca oricand pentru Italia, a treia cea mai mare economie europeana. Orice incertitudine pe scena politica are efecte pe plan economic, mai ales ca finantele statului peninsular nu se afla intr-o situatie prea buna.

Sistemul bancar e sufocat de credite neperformante, iar multe institutii financiare au nevoie de bani pentru recapitalizare sau chiar sa fie salvate de stat. Iar cel mai probabil, criza guvernamentala va reduce posibilitatea unui astfel de ajutor.

In acelasi timp, datoria Italiei creste vazand cu ochii. In prezent, se afla la 140% din produsul intern brut (un procent mai mare exista doar in Grecia dintre statele UE), insa posibilitatea de a returna banii imprumutati e pusa in pericol de ce se intampla pe scena politica.

Investitorii nu vor sa-si mai tina finantele intr-un loc nesigur, asa ca dobanda creste si pune presiune tot pe Guvernul de la Roma, oricare va fi el. Asta pentru ca statul va trebui sa returneze o suma mult mai mare decat a imprumutat. Iar resursele sunt insuficiente.

Mai mult, Miscarea Cinci Stele are mari sanse sa castige viitoarele alegeri, fie ca se vor organiza anul acesta, fie la anul. Iar acest partid are un discurs dur fata de euro. In trecut, membrii formatiunii politice au transmis ca au de gand sa cheme italienii la vot si sa-i intrebe daca mai vor sa foloseasca moneda unica sau nu.

Si nu doar Miscarea Cinci Stele e anti-euro, ci si alte partide, cum ar fi Liga Nordica, asa ca e posibil ca viitorul guvern italian sa aiba membrii care sa sustina iesirea din zona euro.

Iar daca Quitaly chiar se va intampla, atunci uniunea monetara se va destrama sau cel putin nu va mai fi la fel cum o stim azi.

Sanse tot mai mari ca Italia sa iasa din zona euro

Desi criza politica din Italia a crescut posibilitatea ca aceasta tara sa iasa din zona euro, e posibil sa aiba soarta Greciei - mult timp s-a vorbit despre un eventual Grexit, insa criza elenilor s-a mai potolit.

Dar unii analisti vad votul la referendum ca un punct de cotitura, potrivit The Telegraph.

"Situatia e neclara in acest moment: nu se stie care vor fi pasii urmatori, iar investitorii inca nu s-au panicat", a explicat Craig Erlam, analist la Oanda. Pe de alta parte, Holger Schmieding, de la banca Berenberg, avertizeaza ca posibilitatea ca Italia sa iasa din zona euro a crescut simtitor.

Similar, analistii Capital Economics au transmis ca Italia tocmai a facut un pas inainte spre a parasi uniunea monetara.

O raza de speranta a venit, insa, tocmai din Germania. Ministrul de Finante de la Berlin, Wolfgang Schaeuble, a transmis ca nu e cazul sa ne panicam. El a declarat ca Italia are nevoie de un guvern capabil sa actioneze si spera ca viitorii membri ai Cabinetului de la Roma vor continua reformele necesare pentru a aduce economia inapoi pe linia de plutire.

"Cred ca ar trebui sa privim situatia cu calm. Italienii au decis si trebuie sa le respectam votul. Nu e cazul insa sa vorbim de o criza a zonei euro", a punctat Schaeuble.

UniCredit si relatiile Italiei cu Romania

Creditele neperformante - in esenta, imprumuturi luate de oameni care acum nu-si mai pot plati ratele - s-au dublat in ultimii 5 ani in Italia si au ajuns la valoarea de 360 de miliarde de euro, ceea ce inseamna 18% din total.

Un nivel atat de mare al creditelor neperformante reflecta o economie neperformanta. E doar un simptom, nu cauza.

In prezent, PIB-ul e cu 10% mai mic decat la inceputul anilor 2000. Economia italiana nu mai e capabila sa produca locuri de munca intr-un ritm sustinut, asa ca rata somajului e mare, in special in sudul tarii.

Uitati de Brexit: Quitaly este urmatoarea grija a Europei - Se va intoarce Italia la lira?

Dintre toate bancile, Monte dei Paschi di Siena iese in evidenta:

Dar nici UniCredit - cea mai mare banca italiana - nu e departe. Totusi, banca italiana a trecut cel mai recent test de stres desfasurat de Autoritatea Europeana Bancara, insa asta nu inseamna ca situatia ei e prea roz. Dintre toate cele 51 institutii financiare din tara peninsulara, UniCredit este una dintre cele mai slabe.

Deteriorarea capitalului sau nu e la nivelul celei inregistrate de Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) - a treia cea mai mare a tarii - dar luna aceasta a aparut informatia pe surse ca UniCredit ar putea incerca sa-si majoreze capitalul cu o suma cuprinsa intre 10 si 13 miliarde de euro.

Ideea e ca Romania are legaturi destul de stranse pe plan economic cu Italia, astfel ca am putea fi si noi afectati de o eventuala criza prelungita in statul peninsular.

In tara noastra, banca a preluat de curand pachetul de 45% detinut de omul de afaceri Ion Tiriac. Asta inseamna ca participatia institutiei-mama la filiala din Romania a ajuns pana la 95,6% din actiuni.

Mai mult, banca se afla pe locul 4 in topul celor mai mari institutii financiare de pe piata locala si detine 7,9% dintre activele totale.

Pe de alta parte, in octombrie 2016, Italia se afla pe locul 7 in topul investitiilor straine in Romania, cu 43.282 de societati active pe piata autohtona, care au un capital social subscris de 6,2 miliarde de lei, arata informatiile din Registrul Comertului consultate de Ziare.com.

Nu in ultimul rand, Italia e a doua cea mai mare piata de desfacere pentru exporturile romanesti, potrivit datelor Ministerului de Externe. Deci si Romania va face parte din piesele de domino care s-ar prabusi daca Italia va fi lovita din plin de o criza puternica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#referendum Italia economie, #efecte referendum Italia, #probleme economie Italia, #criza Italia, #criza economica Italia , #criza