Tineri, inalt calificati si someri

Sambata, 06 Iulie 2013, ora 14:44
2631 citiri
Tineri, inalt calificati si someri
Foto: Guardian

Criza ii lipseste pe tinerii europeni cu studii superioare de camine proprii, pensii, independenta si increderea care vin odata cu un loc de munca stabil.

Jurnalistii de la Guardian au realizat un reportaj despre situatia descurajatoare in care se afla tinerii someri cu diplome din mai multe tari europene.

"Toata viata ti se spune ca esti deosebit. Viitorul te asteapta: este stralucitor, este al tau. Ai o diploma! Vei avea o slujba buna, o viata placuta. Si dintr-o data afli ca nu este adevarat", spune Paraskeva, 29 de ani.

Paraskeva a obtinut in urma cu cinci ani, de la Universitatea din Salonic, Grecia, o diploma de master in biologie moleculara. Experienta ei profesionala este modesta: cateva ore de medidatii, cateva eseuri contra-cost ("nu sunt mandra, dar un eseu de 50 de pagini costa 150 de euro"), o scurta perioada de timp petrecuta intr-un laborator medical.

De atunci a trimis sute de scrisori, la scoli, laboratoare, spitale, clinici sau companii.

"As merge oriunde, chiar oriunde. Nu imi mai permit luxul de a crede ca am de ales", spune Paraskeva. Ea este gata sa accepte un post de profesor, de secretara sau de asistenta.

Viitor sumbru pentru Grecia: Somaj de peste 30% in 2014

In primele trei luni ale anului trecut, Paraskeva a castigat 300 de euro, apoi nimic timp patru luni, apoi inca 250 de euro, apoi nimic din nou. Cheltuieste maximum 30 de euro pe saptamana, in mare parte banii parintilor. Dincolo de diverse probleme de sanatate, acestia si-au pastrat posturile de profesori si asigurarea de sanatate.

5,5 milioane de tineri europeni someri

In situatia ei se afla numeroase persoane.

Peste 5,5 milioane de tineri europeni cu varste sub 25 de ani nu au un loc de munca, iar numarul creste de la o luna la alta. Numiti "generatia pierduta", sunt in general tineri inalt calificati, care intra pe asa-numita piata a locurilor de munca ce ofera foarte putine sperante de angajare in general, cu atat mai putin un loc corespunzator pregatirii lor.

Liderii europeni au anuntat recent ca vor cheltuiasca 6 miliarde de euro in urmatorii doi ani pentru a crea locuri de munca si programe de instruire si ucenicie pentru tineri.

Acord pentru bugetul UE: Mai multi bani pentru combaterea somajului in randul tinerilor (Video)

Cifrele sunt uriase. In Grecia, rata somajului in randul tinerilor sub 25 de ani este de 59,2%, in Spania de 56,5%, in Italia in jur de 40%, in timp ce in Germania este de 7,6%.

Unii analisti sustin ca cifrele sunt exagerate: tinerii care urmeaza cursurile la zi ale unei facultati sau un program de instruire, iar acestia sunt multi, nu sunt considerati "activi din punct de vedere economic", insa sunt contorizati in unele tari ca someri.

Insa alti comentatori observa ca numarul europenilor tineri "inactivi din punct de vedere economic" care nu lucreaza sau studiaza si care, desi nu sunt considerati someri, sunt cu toate acestea fara ocupatie, se ridica la cateva milioane (14 milioane potrivit presedintelui francez Francois Hollande). Alte cateva milioane de tineri sunt angajati temporat si prost platiti.

In Spania, aproape 40% dintre tinerii de 20-30 de ani au diplome de studii superioare, in Grecia 30%, iar in Italia mai mult de 20%.

Protest la Roma: Zeci de mii de italieni, nemultumiti de somajul record

In cautarea unui viitor mai bun

Multi dintre ei decid sa isi caute un viitor mai sigur in alte tari. Tinerii europeni au emigrat in timpul acestei crize intr-un numar fara precedent. Mai mult de 120.000 de doctori, ingineri, specialisti IT si oameni de stiinta, care tocmai si-au obtinut diplomele, jumatate dintre ei cu cate doua diplome, au parasit Grecia din 2010, potrivit unui studiu al Univesitatii din Salonic.

In deceniile anterioare, anii 1960-1970, emigrantii italieni erau in mare parte muncitori necalificati. Anul trecut, emigrarea din Italia a trecut de 30%. Jumatate dintre ei aveau varste cuprinse intre 20-40 si de doua ori mai multi decat in urma cu un deceniu aveau o diploma de studii superioare.

In Spania, Ministerul Muncii estimeaza ca peste 300.000 de oameni cu varste sub 30 de ani au parasit tara din 2008. De asemenea, aproximativ 68% dintre tinerii spanioli se gandesc serios sa plece, potrivit unui studiu al Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#tineri someri Europa, #locuri munca Europa , #criza