Criza din SUA va "rezista" si in 2010

Marti, 24 Martie 2009, ora 10:29
2210 citiri
Criza din SUA va "rezista" si in 2010
Foto: Reuters

Recesiunea din Statele Unite va dura si in 2010 si va fi probabil nevoie de inca un pachet de stimuli fiscali, cel putin la fel de mare precum cel adoptat recent, potrivit economistului Martin Feldstein, membru al grupului de consiliere in probleme de economie din echipa lui Barack Obama.

Feldstein a declarat pentru Reuters ca pachetul de stimuli actual va inlocui doar o mica parte din scaderea consumului, a exporturilor si constructiilor.

"Mi-e teama ca economia va continua sa alunece si in anul urmator", a spus Feldstein, care este profesor la Universitatea Harvard si fost sef al Biroului National de Cercetare in Economie.

"Nu stiu cand se va termina, dar estimarile ca se va incheia in acest an sunt prea optimiste, cred eu", a adaugat economistul.

Presedintele Obama a semnat o lege pentru acordarea de stimuli in valoare de 787 de miliarde de dolari, inclusiv 287 de miliarde de dolari in scutiri temporare de taxe si 500 de miliarde de dolari in cheltuieli publice.

Acestui plan i se adauga un altul, in valoare de cateva trilioane de dolari, pentru sprijinirea sistemului financiar, ce include un parteneriat public-privat pentru cumpararea activelor toxice ale bancilor, evaluate la un trilion de dolari.

"Stimulii financiari nu sunt destul de importanti pentru a redresa panta descendenta pe care suntem din cauza reducerii consumului. Asa ca, daca nu cumva repararea sistemului financiar o sa duca la redresare, lucru de care ma indoiesc, cred ca va fi nevoie de un alt pachet de stimuli la un moment dat", a declarat Feldstein.

El a adaugat ca un al doilea plan de sprijin ar trebui sa fie cel putin la fel de mare precum cel actual. De asemenea, ar trebui sa fie gandit mai bine, pentru ca banii sa se transforme in activitati economice si sa sporeasca achizitiile de masini si case.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Martin Feldstein, #criza economica, #statele unite , #criza