Criza europeana nu este economica

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 08:44
4420 citiri
Criza europeana nu este economica
Foto: EPA

Criza europeana continua cu inca o intalnire, inca o amanare a unei decizii. Zona euro pare blocata intr-un taram politic al nimanui, prinsa intre doua viziuni opuse asupra lumii. Iar campul de lupta nu este economic, ci etic.

In timp ce Spania si Grecia insista ca exista o obligatie morala o tarilor bogate pentru a le ajuta in perioade dificile, germanii si olandezii sustin ideea ca cei care si-au administrat eficient bugetele nu ar trebui sa ii ajute pe cei care au fost neglijenti, scrie Martin Cohen pe un blog al The Guardian.

Fostul economist al BCE Otmar Issing a afirmat transant: "Grecia a inselat pentru a intra (in zona euro - n.red) si nu sa stim cum ar trebui sa ne comportam cu trisorii".

In prezent, Grecia admite ca a modificat datele economice pentru a putea adera la zona euro, pretinzand ca deficitul sau a fost mai mic de 1% din PIB, in conditiile in care chiar si in anii de boom economic bugetul sau nu a respectat limita de 3%. De altfel, Grecia este tara desemnata de Transparency International ca fiind cea mai corupta din Europa si ocupa prima pozitie a topului privind evaziunea fiscala.

Media a alimentat cu entuziasm divergentele. O imagine ce o infatisa pe Venus din Milo facand un gest vulgar, publicata intr-o revista germana, a provocat indignare in Atena. In replica, un cotidian elen a a publicat o fotografie a statuii din varful Coloanei Victoriei din Berlin tinand in mana o svastica.

Mai mult, exista dezbateri potrivit carora Grecia si celelalte natiuni periferice din zona euro sunt jefuite in mod sistematic de catre Germania si Franta. Primarul Atenei a cerut ca Germania sa plateasca acum 70 de miliarde de euro pentru doua masacre savarsite de germani impotriva civililor in timpul razboiului, in timp ce vicepremierul elen a declarat pentru BBC ca Germania inca ii este datoare Greciei pentru ca i-a furat aurul.

Desigur, aceasta este simpla retorica, desi castiga popularitate.

Problema datoriilor suverane din zona euro este comparabila cu cea a SUA si poate fi gestionata. Iar oficialii europeni asigura, in repetate randuri, ca nu vor lasa zona euro sa se prabuseasca si ca vor face tot ce este posibil pentru a mentine Atena in uniunea monetara. Iesirea Greciei din zona euro ar insemna pierderi de sute de miliarde de euro pentru Banca Centrala Europeana si statele din regiunea economica, potrivit unei analize Reuters.

"Grecia este o parte din zona euro si vreau ca Grecia sa ramana o parte din zona euro", a declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit Business Insider.

Insa, de la lansarea sa in 1950, proiectul european a fost captiv viziunilor competitive ale guvernelor, centrate asupra promovarii intereselor nationale in detrimentul partenerilor.

Daca acum presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso vorbeste despre "interese comune", un astfel de discurs are un ecou slab in jungla gandirii politice a UE.

In continuare, guvernele si cetatenii din natiunile nordice relativ prospere se pot imprumuta usor si ieftin, prea usor si prea ieftin chiar, in timp ce tarile aflate in dificultate platesc dobanzi mult mai mari decat isi permit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#criza zoan euro, #Grecia Germania zona euro , #criza