Criza? Germanii se bucura de zile insorite - furtuna la orizont

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 09:38
2126 citiri
Criza? Germanii se bucura de zile insorite - furtuna la orizont
Foto: Reuters

Pentru conationalii sai germani, explica omul de afaceri Roland Frobel, criza din zona euro este un uragan care poate fi observat la orizont, dar care nu a lovit inca.

"Furtuna vine, toata lumea stie acest lucru, dar fulgerul nu a lovit inca", a spus Rossmann, directorul financiar al unuia dintre cele mai mari lanturi de retail din industria sanatatii si frumusetii, citat de Reuters.

Din pozitia acestuia, este greu sa-ti imaginezi o vreme economica mai insorita. Compania sa a creat recent aproape 3.000 de joburi noi in Germania si in afara acesteia, extinzandu-se in tari din afara zonei euro, precum Polonia si Turcia, si, potrivit estimarilor, vanzarile vor creste cu aproape 12% in acest an comparativ cu 2011.

"Sentimentul germanilor legat de apropierea crizei este in continuare vag, nedefinit. Si observi acest lucru in dorinta lor de a iesi si a cumpara. Dispozitia lor pentru consum se mentine ridicata", a mentionat Frobel.

Hanovra, un centru comercial si industrial dezvoltat din nordul Germaniei, se afla la o lume distanta de tarile acaparate de recesiune precum Grecia si Spania.

Viata pentru germani este asa cum trebuie sa fie. Rata somajului este la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani. Exporturile se afla la niveluri record.

Increderea consumatorilor este in crestere pentru luna iulie, ca urmare a asteptarilor privind cresteri salariale, desi, potrivit unui studiu GfK, se remarca un nivel mai ridicat de pesimism cu privire la perspectivele economice ca urmare a crizei din zona euro.

Oamenii sunt constienti ca totul se poate schimba brusc in rau daca criza care afecteaza tarile vecine va lovi in cele din urma.

Semnele crizei se prefigureaza insa treptat. Ziarele locale au consemnat introducerea regimului de munca part-time in fabricile apartinand producatorului german de componente auto Continental din Hanovra, ca urmare a reducerii cererii de pe pietele europene cheie.

"In Germania nu exista criza. Dar acest lucru se poate schimba foarte rapid. Euro nu este apreciat si ne lipseste marca germana", a afirmat Paul Majer, un pensionar german in varsta de 76 de ani.

Precum multi alti germani, el invinovateste tarile din sud pentru ca au amenintat prosperitatea cu greu castigata a Germaniei, esuand in aplicarea masurilor de austeritate pe care germanii le-au suportat atunci cand a fost creata zona euro si salariile au fost mentinute la niveluri scazute pentru mentinerea competitivitatii.

"Nu cred ca lucrurile vor fi in regula pentru inca mult timp. Zona euro este prea diversa. Ei spun ca noi, germanii, traim pentru a munci, in timp ce culturile mediteraneene muncesc pentru a trai", a adaugat Majer.

Contribuabilii germani, principalii finantatori ai zonei euro, nu sunt dispusi sa acorde mai multi bani Greciei, "un sac fara fund".

"Grecia nu ar trebui sa mai primeasca bani, este un sac fara fund. Tarile puternice nu le pot sprijini pe cele slabe la nesfarsit. Germania nu este suficient de puternica pentru a face acest lucru", este de parere taximetristul Kurt Ringling.

Exportatorii germani si-au dovedit capacitatea de adaptare revenindu-si puternic din criza financiara din 2008-2009, sustine Wolfram von Fritsch, presedintele Consiliului de Administratie de la Deutsche Messe, societate organizatoare de targuri si expozitii din Hanovra.

"Criza din zona euro pare un fel de dezastru natural. Precum ploaia sau ninsoarea, este ceva ce nu putem schimba, asa ca ne concentram asupra principalei noastre afaceri", a precizat el.

Obiectivul de a avea o Europa unita, puternica si prospera pare din ce in ce mai dificil de realizat.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza Germania, #criza Europa, #criza financiara internationala , #criza
Comentarii
Poza Mutul
Mutul
rank 5
Se pare ca multe afaceri s-au mutat in Germania de la inceputul