Cum profita Germania de pe urma crizei?

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 12:17
2482 citiri
Cum profita Germania de pe urma crizei?
Foto: .20minutes.fr

Odata cu declinul monedei euro, Germania, a carei economie se bazeaza in principal pe exporturi, este pe un drum neasteptat de bun.

Potrivit oficialilor germani, tara a beneficiat de pe urma crizei din Grecia in mod neasteptat, spre deosebire de alte tari care par sa fi urmat mai degraba modelul elen.

Felul in care gestioneaza criza cu radacini din Grecia si turbulentele care traverseaza zona euro nu face altceva decat sa-i ridice pe Angela Merkel (foto) si guvernul sau in sondaje. Strategia cancelarului, care profita de slabiciunea monedei euro, a facut ca exporturile germane, pilonul principal al economiei nemtesti, si consumul sa fie in crestere, in timp ce somajului este in scadere.

Rata somajului a scazut in mai la 7,7% din totalul fortei de munca, fata de 8,1% in aprilie, potrivit datelor Agentiei Federale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Si acest lucru se intampla dupa ce in primavara somajul a scazut la cel mai mic nivel din 1992 si pana in prezent, potrivit Le Figaro.

Cum face fata crizei? Germania a recurs la scurtarea programului de lucru, astfel incat companiile sa nu concedieze multi angajati, pe fondul crizei economice, iar programul sa redevina full-time odata cu reluarea cresterii economiei.

Asta inseamna ca acum vor fi angajati mai putini lucratori, dar si ca "ultima rata a somajului este doar putin mai mare decat la finalul cresterii economice anterioare", apreciaza Timo Klein, economist la IHS Global Insight.

Nemtii reusesc sa isi revina economic reducand somajul pe baza exporturilor. Insa strategia nu se opreste aici, atat timp cat procentul privind ocuparea fortei de munca este ridicat si consumul intern este in crestere. De exemplu, vanzarea cu amanuntul a crescut cu 1% intr-o singura luna, potrivit oficiului federal de statistica. La randul lor, preturile au scazut si ele cu 3,1%.

Potrivit unui studiu publicat in Financial Times Deutschland, jumatate din directorii de mari companii, banci, institutii financiare si institute de cercetare economica cred ca Germania a beneficiat de criza din Grecia.

De la inceputul crizei in Grecia, DAX, indicele de la Bursa din Frankfurt, a avut o evolutie mai buna decat alti indici europeni. Acest lucru nu aduce niciun avantaj pentru exportul catre tarile din zona euro, care reprezinta 42% din comertul exterior german in 2009.

Dar declinul monedei unice este o veste buna pentru Germania, cel de-al doilea mare exportator mondial, in special cand vine vorba de companiile din industria auto, chimica si a masinilor-unelte, caci exporta foarte mult in Statele Unite si Asia.

Guvernul federal german se poate bucura si el. Obligatiunile sale sunt considerate un etalon de stabilitate pentru investitori, deoarece pietele sunt ingrijorate de riscul de neplata a tarilor din "Club Med" (n.red. - tarile din sudul Europei). Datorita dobanzilor mici, guvernul german se refinanteaza in cele mai bune conditii. Berlinul trebuie insa sa economiseasca aproximativ 4 miliarde de euro pe an.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#economie Germania, #beneficii economie criza , #criza