De ce Grecia nu poate fi salvata cu ajutorul unui nou "plan Marshall"

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 17:10
3063 citiri
De ce Grecia nu poate fi salvata cu ajutorul unui nou "plan Marshall"
Foto: Business24

Pentru a se pune pe picioare, Grecia are nevoie de un plan de salvare. Multi specialisti din domeniul financiar-bancar considera ca cea mai buna solutie pentru Grecia ar fi adoptarea unui set de masuri similare celor care, candva, au alcatuit planul Marshall.

Acest scenariu, insa, nu este usor de pus in practica si, probabil, majoritatea celor care mizeaza pe astfel de masuri sunt constienti ca recomandarea lor nu are mari sanse de reusita. Iata si de ce:

Un plan se investitii extern, cu siguranta, ar ajuta Grecia sa-si recapete competitivitatea. Acesta ar putea, de exemplu, sa asigure fondurile necesare imbunatatirii infrastructurii. Totodata, i-ar putea ajuta pe cei care doresc sa-si infiinteze o firma. Un plan Marshall ar fi putut fi extrem de util Greciei, ar fi ajutat tara sa iasa, partial, din colaps, scrie Deutsche Welle.

Cei care se bazeaza pe astfel de masuri ar trebui sa se uite mai atent la istoria planului Marshall. Atunci, dupa Al Doilea Razboi Mondial, SUA "pompeaza" in Europa Occidentala 13 miliarde dolari, dintre care 1,4 miliarde merg catre Germania de Vest.

Diferentele dintre atunci si acum

Numai ca, in 1948, in Germania de Vest existau anumite circumstante pe care in Grecia actuala nu le intalnim: atunci, Germania era inca impartita pe zone iar despre o decizie proprie, despre cum sa fie impartiti si cheltuiti banii, nici nu putea fi vorba. Decizia, cu privire la folosirea resurselor financiare, era in totalitate in mainile fortelor de ocupatie.

Banii erau dati de SUA sub forma de credit, iar Germania Vestica raspundea gestului financiar cumparand bunuri si materie prima din State. Mai intai, se pune accent pe refacerea infrastructurii energetice si dezvoltarea ramurilor din industria grea.

Restul sumelor creditate au fost utilizate pentru a incuraja renasterea clasei de mijloc. In 1948, in Germania de Vest se realizeaza si reforma monetara. In acelasi timp, in ciuda razboiului prin care trecuse, Germania si-a pastrat, in mare parte, functionalitatea aparatului administrativ. Toate acestea nu se aplica in Grecia actuala.

Acum sunt 3 miliarde euro

Incercarea de ajuta Grecia este o povara grea pentru UE. Fondurile Uniunii Europene, care pentru Grecia se ridica la 3 miliarde euro anual, pot fi comparate cu un modern plan Marshall. Aceste sume ar trebui sa ajute Grecia, pentru a ridica zonele nedezvoltate, ajungand la nivelul UE. Insa in Grecia acest plan functioneaza mai prost decat oriunde in alta parte. De ce? Deoarece aici nu exista o administratie functionala, nu exista autoritate de control.

Prin urmare, un nou plan Marshall pentru Grecia nu va da rezultate. Acesta ar avea sens numai cand Grecia va indeplini neconditionat cerintele Uniunii, cedand din suveranitatea statala. Succesul se va face simtit cand Grecia va efectua reforma monetara si un control strict al sumelor cheltuite. In prezent, nimic din toate acestea nu par a fi de actualitate pentru guvernul de la Atena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Grecia criza, #plan Marshall Grecia, #fonduri UE Grecia, #Germania criza Grecia, #germania ue, #criza Grecia , #criza