Din rau in mai rau - cand se termina criza in Europa

Sambata, 01 Iunie 2013, ora 08:42
2910 citiri
Din rau in mai rau - cand se termina criza in Europa
Foto: Associated Press

Economia zonei euro prezinta in continuare semne de deteriorare, in conditiile in care rata somajului a atins un nou record, iar cheltielile de consum au scazut in principalele economii din zona euro, indicand ca cea mai lunga recesiune din regiune nu se termina curand.

Astfel, rata somajului din zona euro a urcat la nivelul maxim de 12,2% in aprilie, potrivit datelor Eurostat. Numarul somerilor a crescut cu 95.000, la 19,4 milioane.

Analistii estimeaza ca pana la sfarsitul anului vor exista 20 de milioane de someri in regiune, noteaza Wall Street Journal.

Datele arata si adancirea discrepantelor dintre statele europene. In timp ce rata somajului este de doar 4,9% in Austria si de 5,4% in Germania, aceasta ajunge la aproape 18% in Portugalia si la peste 25% in Spania in Grecia. In randul tinerilor, somajul depaseste 60% in Spania si Portugalia si 40% in Germania.

Jonas Prising, presedintele ManpowerGroup pentru America si Europa de Sud considera ca situatia nu se va imbunatati in perioada urmatoare. Somajul va continua sa creasca intr-un interval de trei-sase luni, dupa care se va mentine la niveluri ridicate pentru un timp, ca urmare a cresterii economice reduse si a lipsei masurilor pentru stimularea pietei muncii.

In acest context, este grav afectat consumul. In Franta, unde rata somajului a crescut puternic in ultimele luni, vanzarile din retail au scazut cu 0,3% in aprilie fata de martie. Chiar si in Germania s-a inregistrat un declin al vanzarilor de 0,4% luna trecuta.

Aceste evolutii din primele doua economii din zona euro arata ca, in afara exporturilor, exista putine surse de crestere care ar putea sa scoata regiunea din recesiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#criza zona euro, #somaj Europa, #consum , #criza