Dupa grau urmeaza scumpirea orezului

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 07:17
1663 citiri
Dupa grau urmeaza scumpirea orezului

Deciziile recente ale Rusiei de interzicere a exporturilor de grau au generat cresteri importante ale pretului granarelor.

Scumpirea painii a generat lupte de strada in tarile africane, autoritatile din Mozambic fiind fortate sa renunte la masura scumpirii painii pe fondul situatiei sociale tensionate.

Pe piata alimentelor situatia ramane tensionata. Un alt aliment de baza in special in tarile asiatice, inregistreaza cresteri importante de pret: orezul.

Analistii estimeaza ca ne putem confrunta cu o criza a ofertei de orez in conditiile in care marii producatori si consumatori de orez si-au vazut recoltele afectate de calamitatile naturale ale anului 2010.

Potrivit publicatiei Business Week cei mai afectati producatori sunt Thailanda, Vietnam si Pakistan, ultima tara traversand o catastrofa umanitara dupa recentele inundatii.

Pretul actual al orezului este la cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni, potrivit indicelui publicat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie.

Pretul contractelor la termen, de pe piata futures din Chicago, a inregistrat o crestere de 23%.

La nivel global, ONU apreciaza ca productia mondiala de orez va fi mai mica cu 1% fata de nivelul inregistrat in anul 2009.

In Filipine, unul din marii consumatori de orez, productia este mai mica cu 15% din cauza unei secete severe, tara urmand sa-si majoreze importurile de orez pentru a satisface consumul intern.

Dincolo de efectele negative asupra consumatorilor, cresterea preturilor la orez va stimula producaotrii din tarile exportatoare ale caror marje de profit vor fi mai mari, permitandu-le investitii suplimentare in recoltele viitoare.

Ramane de vazut in ce masura efectele incalzirii globale pot fi limitate doar prin investitii.

Unul din marii consumatori de orez este China, a carei productie este mai mica cu 6% decat in sezonul precedent. Acest fapt forteaza autoritatile chineze sa suplimenteze importurile de orez mai ieftin din Vietnam, potrivit Dow Jones.

Pe un plan mai general, se poate constata ca poluarea si incalzirea globala au inceput sa tensioneze piata alimentelor, sporind riscurile de securitate alimentara a tarilor dependente de importuri.

Din pacate, riscurile sunt aplicabile si Romaniei, fostul granar al Europei, dependent intr-o masura disproportionata de importurile de alimente.

Catastrofele naturale generate de fenomenul incalzirii globale, poate genera probleme serioase de securitate, evenimentele relatate in prezentul articol fiind faze incipiente ale unei crize ce trebuie gestionata de guvernele nationale.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#criza mondiala orez, #criza grau orez, #pret grau china, #consumatori orez , #criza