Economiile statelor ex-comuniste dau semne de revenire - Romania stagneaza

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 07:31
3928 citiri
Economiile statelor ex-comuniste dau semne de revenire - Romania stagneaza
Foto: AFP

Economiile celor zece tari ex-comuniste, acum membre ale Uniunii Europene, par sa-si revina din grava criza care le-a afectat, dar aceasta recuperare depinde mai ales de situatia economica din partea de vest a continentului, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.

"Revenirea economica este in curs de dezvoltare in intreaga regiune", scrie Banca Mondiala in raportul "UE10", indicand faptul ca fiecare din cele 10 economii ar trebui sa fie pe crestere anul viitor.

Dupa ce economia din aceasta zona s-a contractat cu 3,5% in 2009, estimarile BM pentru cele 10 tari arata o crestere de 1,8% in acest an si 3,2% in 2011, scrie AFP.

Polonia, o tara de 38 milioane de locuitori, pare sa fie cap de lista in topul statelor a caror economie si-a revenit rapid, fiind chiar singurul stat, din cele 27 membre ale UE, care a cunoscut crestere economica in 2009, inregistrand o rata de crestere a produsului intern brut de 1,7%. Mai mult, se estimeaza o crestere economica ce ar trebui sa ajunga la 3,5% in acest an si 4,1% in 2011.

Alt motor economic este Slovacia, care depinde insa de productia de automobile si de exportul de electronice. Oricum, tara a inceput sa-si revina dupa contractia economica de 4,7% anul trecut. Conform Bancii Mondiale, Slovacia se poate astepta la o crestere de 4,1% in acest an si 4,2% in 2011.

Estonia si Lituania, cunoscute drept doua dintre "Economiile Tigrului Baltic", sunt acum destul de departe de stabilitate, economille lor cunoscund o contractie de doua cifre, in urma masurilor drastice de austeritate. Tutusi, se asteapta ca economia acestor state sa creasca cu 2,0% in acest an si mai mult de 3,0 % in 2011.

Cresterea economica in Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria si Slovenia ar trebui sa fie mai modesta, variind de la 0 la 2% in acest si ajungand in jur de 2,5% in 2011.

Doar economille Letoniei si Romaniei se asteapta sa scada in 2010, cu 0,4% si, respectiv 1,9%, lucru ce reflecta intensitatea crizei in acele tari care au experimentat un boom economic nesustenabil.

In 2008 si 2009, economia Letoniei a scazut cu 25%, inregistrand cea mai profunda recesiune din lume, potrivit Fondului Monetar International.

"Cred ca principalul factor care va face ca Romania sa inregistreze scadere economica in 2010 este reprezentat de efectul programului de austeritate implementat in a doua parte a acestui an", a explicat anterior Catalin Pauna, economistul-sef al biroului Bancii Mondiale din Romania.

Estimarile Bancii Mondiale arata ca economia Romania va scadea cu 1,9% in acest an. In 2011, cresterea ar trebui sa fie de 3,3% in Letonia si 1,5% in Romania, se mai arata in raportul Bancii Mondiale.

"Viitorul exportului, creditelor si ocuparii fortei de munca in UE10 depinde in primul rand pe o revenire puternica in UE15", se arata in raport, referindu-se la tarile occidentale din Uniune.

"Iesirea UE15 din criza financiare globala ar putea fi lenta si urmata de o recidiva. Noile tensiuni in sectorul financiar s-ar putea extinde la tarile din UE10", a avertizat Banca Mondiala.

Ierarhia ar putea sa fie atat de diferentiata si din cauza faptlui ca 8 din cele 10 tari foste comuniste au aderat la UE in 2004, impreuna cu Malta si Cipru, in timp ce Romania si Bulgaria au aderat in 2007.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#economie state excomuniste, #iesire din criza, #state comuniste , #criza