E timpul sa ne recunoastem invinsi de criza - economist

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 08:01
2045 citiri
E timpul sa ne recunoastem invinsi de criza - economist
Foto: Arhiva

Dupa ce timp de doi ani si jumatate liderii europeni au incercat fara succes sa combata criza datoriilor suverane din zona euro, insa in cele din urma nu au reusit sa previna excluderea Italiei de pe pietele de finantare, economistul Carl Weinberg considera ca este timpul sa ne recunoastem invinsi de criza.

Guvernele Uniunii Europene "nu au reusit sa stabilizeze niciuna dintre problemele cu care s-au confruntat pana acum", a scris Carl Weinberg, fondator al institutului independent de analiza High Frequency Economics dupa o intrunire a ministrilor europeni de Finante din Bruxelles, scrie CNBC.

"'Taramul Euro' are nevoie de un rege care sa ii dea cap in cap pe toti printii provinciilor, sau mai degraba ai statelor nationale, pentru a face ceea ce trebuie pentru regat. Se pare ca nu exista niciun rege, si astfel nu exista speranta pentru o rezolvare ordonata a acestui haos", a spus Weinberg.

Potrivit acestuia, soarta Italiei se afla in prezent in mainile speculatorilor, dupa ce randamentele obligatiunilor italiene cu scadenta la 10 ani au urcat la 6,11% luni.

"Acest lucru este dezamagitor pentru o regiune a carei situatie financiara nu este deloc intr-o stare proasta", a precizat economistul.

"Problema este inabilitatea sistemelor politice de a redistribui resursele financiare si perspicacitatea financiara" intre natiunile din zona euro, a mentionat Weinberg, adaugand ca nu mai crede ca status-quo-ul politic va permite identificarea unei solutii de durata pentru criza europeana.

In timp ce ministrii de Finante discuta accelerarea sprijinului financiar pentru bancile spaniole, Weinberg sustine ca bancile sunt in continuare in pericol.

"Toate bancile din Grecia sunt, in mare masura, insolvente. Bancile italiene au de asemenea probleme, dupa cum a demonstrat cererea de ajutor a Monti dei Paschi di Sienna. Bancile italiene sunt urmatoarea tinta. Totusi, fondurile de asistenta financiara pentru Italia nu au fost stranse. Suntem gata sa ne recunoastem invinsi. Nimeni nu poate crede ca nici o banca din 'taramnul euro' nu va cadea'", a incheiat economistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#criza zona euro, #criza banci , #criza