Ziare.com

Efectele crizei: Romanii consuma mai putin si mai prost

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:52

   

Efectele crizei: Romanii consuma mai putin si mai prost
Romanii au consumat mai putin in 2011 si prefera produse de o calitate mai slaba, conform unui nou studiu despre perceptia locuitorilor tarii noastre asupra crizei.

In perioada februarie - decembrie 2011, a scazut numarul romanilor care se declara foarte afectati de criza, de la 53,2% la inceputul anului, la 42,8% in ultima luna din 2011, conform unui comunicat trimis de Mednet la Ziare.com.

Consumul a fost cel mai afectat de criza. 72,2% dintre cei intervievati au cumparat mai putine produse sau au achizitionat unele mai ieftine.

Dintre acestia, 46,3% au luat aceleasi produse ca anul trecut, dar mai putine, 10% au preferat produse mai ieftine, dar in aceeasi cantitate, iar 15,9% au achizitionat produse mai ieftine si in cantitate mai mica.

Criza economica s-a simtit puternic in buzunarele noastre, romanii declarandu-se cel mai afectati de cresterea preturilor (59,0%), iar mai apoi de reducerea salariului sau a castigurilor salariale (47,9%), pierderea locului de munca (18,6%), cresterea ratelor la credite datorita devalorizarii leului (15%) si pierderea sau diminuarea beneficiilor extra-salariale (13,8%).

Chiar daca unii dintre cei intervievati s-au obisnuit cu efectele crizei si nu le mai percep atat de puternic ca in anii anteriori, totusi procentul celor afectati in mica si foarte mica masura este de doua ori mai mic fata de perioada de debut a crizei (17,1% in decembrie 2011, comparativ cu 38,7% in februarie 2009).

C.P.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1716 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor