Economia Europei, relansata de pensionari - vezi pana la ce varsta se munceste in UE

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 12:30
5340 citiri
Economia Europei, relansata de pensionari - vezi pana la ce varsta se munceste in UE
Foto: Arhiva

Guvernele din mai multe tari europene vor sa mareasca varsta de pensionare, incercand sa reduca nivelul cheltuielilor si deficitele bugetare. Alaturi de majorari de TVA si reduceri ale salariilor bugetarilor, majorarea varstei de pensionare este una dintre cele mai controversate masuri, care a dus la ample proteste in strada.

La aceasta decizie s-au aliniat tari precum Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, Grecia si Romania, unde Guvernul doreste ca pana in 2030 varsta de pensionare a barbatilor sa fie egala cu cea a femeilor - 65 de ani.

Daca Franta vrea sa creasca varsta minima de pensionare de la 60 la 62 de ani pana in 2018, Spania vrea sa ridice varsta legala de pensionare de la 65 la 67 de ani, la fel ca Germania, care vrea o crestere a varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani pana in 2029 pentru o pensie completa.

Grecia si Marea Britanie prevad masuri similare, care vor fi incluse in pachetele de austeritate. Muncitorii britanici vor trebui sa astepte pana la 68 de ani pentru a-si putea obtine pensia completa.

Presedintele Nicolas Sarkozy vrea sa ridice varsta de pensionare in Franta, iar actul legislativ ar putea include si majorarea perioadei de contributie necesare pentru a putea beneficia de pensia completa de la 40,5 ani in prezent la 41,5 ani in 2020.

Politicienii de la Atena si pana la Madrid au vazut reforma sistemului de pensii ca o modalitate de a compensa datoria publica. Nu e de mirare. Conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, pensiile de stat din Europa pot ajunge la 95 la suta din castigurile de dupa iesirea din campul muncii, fata de 39 la suta in SUA. Mai mult, varstele de pensionare sunt adesea mai mici decat in Statele Unite. De exemplu, grecii care au lucrat 35 ani pot beneficia de o pensie completa la 58 de ani, in ciuda varstei oficiale de pensionare de 65 de ani.

"Europa este intr-o lume fantastica cand vine vorba de pensionare", spune David Blake, director al Institutului de Pensii la Cass Business School din Londra, potrivit Business Week.

Munca, singura solutie pentru evitarea saracirii populatiei

Guvernele stiu ca au nevoie ca oamenii sa-si petreaca mai multi ani la locul de munca, in conditiile in care, in prezent, exista patru lucratori pentru fiecare pensionar din Europa.

"Munca este singura solutie pentru evitarea saracirii populatiei in varsta", spune Monika Queisser, sef de divizie politicie sociale la OCDE.

Guvernele europene se asteapta ca aceste masuri sa aduca bani frumosi la bugetele statelor. De exemplu, Franta se asteapta sa-si adauge anual 24 de miliarde de dolari prin marirea varstei de pensionare si cresterea impozitelor pe venit. Marirea varstei de pensionare din Marea Britanie ar adauga 19,5 miliarde de dolari anual la bugetul national.

Sindicatele de pe intreg continentul au iesit insa in strada pentru a protesta fata de noile norme. Pe 23 iunie, muncitorii francezi a facut mai mult de 200 de demonstratii la nivel national. O greva care a avut loc la Madrid, pe 29 iunie, a dus la ciocniri cu politia. Si Grecia a fost zguduit de nenumarate greve generale in acest an, care au dus blocat traficul, bancile si chiar si spitalele.

Sindicatele se tem ca cei care lucreaza in industria periculoasa vor suferi cel mai mult in urma modificarilor legate de varsta de pensionare. "Vrem sa se renunte la aceste masuri aspre si antisociale", a declarat Spyros Papaspyrou, seful Uniunii functionarilor publici din Grecia.

Cu o rata a somajului din Europa de 9,6 la suta si in crestere, mentinerea persoanelor in varsta mai mult timp la locul de munca va face si mai dificila angajarea tinerilor. Mai mult, unele persoane aflate in apropiere de varsta de pensionare legala au decis sa se pensioneze mai repede, invocand motive medicale, lucru care va duce la cresterea costurilor de sanatate, astfel incat economiile facute prin marirea varstei de pensionare sa fie mai mici decat era de asteptat.

Ce zic oficialii UE?

Uniunea Europeana pare sa fie de acord cu toate aceste masuri si chiar sa le incurajeze la extrem. La inceputul lunii iulie, UE a propus majorarea varstei de pensionare in toate statele membre. Comisia Europeana vrea sa creasca varsta de pensionare pentru a tine cont de imbatranirea populatiei si ajutorarea finantelor publice ale statelor.

"In Europa, se preconizeaza ca numarul de pensionari se va dubla pana in 2060 in comparatie cu numarul celor care caontribuie la fondul de pensii. Situatia actuala este pur si simplu nesustenabila", a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor.

El a amintit ca, daca in 2008 in Europa era un raport de patru persoane cu varsta activa (15-64 ani) la o persoana de 65 ani sau mai mult, in 2060, acest procent va fi de doi la unu. "Este necesar sa se analizeze cu atentie echilibrul dintre perioada de munca si cea de pensie", a spus el.

Expertii europeni au calculat ca speranta de viata creste cu doi ani si jumatate pe deceniu in UE. In acest ritm, barbatii vor trai cu 8,5 ani mai mult si femeile cu 6,9 ani, pana in 2060.

Executivul european vrea sa introduca mecanisme de ajustare automata in functie de evolutia demografica in sistemele de pensii, in vederea echilibrarii timpului petrecut in activitate cu cel petrecut la pensie.

Care este situatia din Romania?

Noua lege a pensiilor din Romania prevede si majorarea varstei de pensionare. Astfel, in 2030, femeile vor iesi la pensie la 65 de ani. Pana atunci, legea prevede un grafic de crestere a varstei, aceasta urmand sa se majoreze cu cate o luna la interval de cateva luni.

In prezent, varsta legala de pensionare este de 58,9 ani pentru femei si de 63,9 ani pentru barbati si urmeaza sa cresca pana la 60 de ani, pentru femei, si la 65 de ani, pentru barbati, pana in decembrie 2014.

Incepand cu 1 ianuarie 2015, varsta de pensionare pentru femei isi continua cresterea graduala, aceasta urmand sa ajunga astfel la 65 de ani, in 2030.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca, in cazul in care speranta de viata creste, atunci este posibil sa se majoreze si varsta de pensionare peste 65 de ani.

"Dincolo de 65 de ani nu am discutat. Adevarul este ca multe tari din lume majoreaza varsta de pensionare si peste 65 de ani. In Statele Unite varsta de pensionare este de 67 de ani, Franta de asemenea discuta despre majorare. Este ceva la care ne putem gandi in viitor, poate", a spus Franks, la inceputul acestui an.

Guvernul de la Bucuresti a intentionat sa micsoreze pensiile cu 15%, ca o masura de austeritate menita sa reduca defictul bugetar. Propunerea a declansat ample proteste in strada in luna iunie, pensionarii veniti din toata tara in Capitala dorind sa se renunte la decizie. Salvarea a venit din partea CCR, care a declarat neconstitutionala aceasta masura. Ulterior, presedintele Traian Basescu a declarat ca in Romania ar trebui sa fie impozitat orice tip de venit inclusiv pensiile.

Cat de eficiente vor fi aceste masuri, atat la nivel european cat si local, ramane de vazut, cert este ca Romania are mult de recuperat pentru ca nivelul de trai al pensionarului roman sa fie cel putin egal cu cel al pensionarilor din multe alte state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#euro iesire cria, #pensionari masuri criza, #pensionari varsta marita , #criza
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
O masura TAM.PITA , atata vreme cat TINERII NU AU LOC DE MUNCA . Ce va urma ? Batranii vor munci ,iar tinerii fara de ocupatie (cel mai probabil drogati ) ii vor astepta la coltul strazii pentru ai jefui. FRUMOASA PERSPECTIVA ! N'ASA ?