Fara austeritate pentru birocratii europeni

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 08:31
2280 citiri
Fara austeritate pentru birocratii europeni

Muncitorii care protesteaza pe strazile tarilor din sudul Europei nu cunosc faptul ca, la inceputul acestei luni, a avut loc o greva chiar in inima Uniunii Europene, functionarii institutiei manifestand impotriva unor eventuale taieri de fonduri care se intrevad la orizont si care ar fi necesare.

Capitala europeana le-a cerut statelor membre sa reduca cheltuielile, insa, in timp ce milioane de spanioli, portughezi si greci si-au vazut pensiile, salariile si ajutoarele sociale semnificativ diminuate, la Bruxelles nu s-a resimtit pana acum ecoul masurilor de austeritate, scrie Reuters.

Marea Britanie a fost cea mai activa in semnalarea acestui dezechilbru. Publicatiile britanice au scris decenii la rand despre "eurocratii" costisitori.

"Nu putem sa acceptam ca cheltuielile europene sa creasca din ce in ce mai mult, in timp ce trebuie sa luam decizii dificile in atat de multe zone", a spus premierul britanic David Cameron reporterilor cu ocazia celui mai recent summit UE, din octombrie.

Desi Comisia Europeana sustine ca a facut deja economii, realitatea contrazice declaratiile. Astfel, Parlamentul European isi muta o data pe an sediul de la Strasbourg la Bruxelles, costul anual ridicandu-se la 180 de milioane de euro.

Consiliul European isi construieste un nou sediu chiar langa cladirea unde isi desfasoara activitatea in prezent, investitia insumand 310 milioane de euro. De asemenea, functionarii europeni primesc beneficii de asigurari sociale generoase si isi pot inscrie gratuit copiii la scolile private din Bruxelles.

Desi Comisia Europeana a redus costurile administrative, salariile la nivelul UE sunt in continuare mai ridicate comparativ cu cele ale oficialilor din majoritatea tarilor membre, dar si din cadrul altor organizatii internationale, inclusiv NATO, potrivit unui studiu realizat pentru Comisie in 2009, care nu a fost insa publicat pana in prezent.

Un director financiar din cadrul UE este platit cu 45.000 de euro pana la 105.000 de euro, in timp ce la nivel national venitul variaza intre 18.000 de euro si 50.000 de euro.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#venituri functionari europeni, #salarii mari UE, #criza Europa salarii Bruxelles, #masuri austeritate angajati Bruxelles , #criza