Fata reala a austeritatii: Zeci de mii de copii mor de foame in Grecia

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 18:42
8663 citiri
Fata reala a austeritatii: Zeci de mii de copii mor de foame in Grecia
Foto: Guim

Criza economica si masurile de austeritate aplicate in vederea redresarii au transformat Grecia intr-o tara de lumea a treia, foametea in randul copiilor fiind intr-o crestere alarmanta.

Economia elena a scazut cu 20 la suta in ultimii cinci ani, iar rata somajului a ajuns la 27 la suta, cel mai ridicat nivel din Europa. Mai mult, 6 din 10 someri spun ca nu au mai gasit un loc de munca de un an.

Aceste statistici reflecta, de fapt, viata din ce in ce mai grea a familiilor cu copii, acestia ajungand sa mearga la scoala cu stomacul gol, iar multi fiind chiar subnutriti, potrivit atat unor ONG-uri, cat si reprezentantilor Guvernului.

Anul trecut, 10 la suta din copii greci din scoala primara si generala sufereau din cauza "insecuritatii alimentare", adica foamete sau riscul de a ajunge la foamete, potrivit dr. Athena Linos, profesor al Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii din Atena si sefa programului de asistenta alimentara Prolepsis, care a efectuat un studiu in acest sens.

"Cand vine vorba de insecuritatea alimentara, Grecia a cazut la nivelul unor tari din Africa", a spus Linos, citata de New York Times.

Scolile din Grecia nu ofera elevilor mese in mod gratuit, iar, pentru multe familii, mancarea a devenit prea scumpa. Problemele au fost accentuate de noile masuri de austeritate impuse de creditorii Greciei, inclusiv taxe mai mari pentru electricitate si reducerea ajutoarelor pentru familiile cu multi copii. Prin urmare, parintii fara locuri de munca au ramas fara bani mult mai repede.

"Peste tot aud copii care spun: 'Parintii mei nu au bani. Nu stim ce-o sa facem' ", a spus Evangelia Karakaxa, eleva in clasa a 9-a in Acharnes, un oras montan din Attica, unde o mare parte din locuitori lucrau intr-o fabrica ce s-a inchis in timpul crizei. Evangelia a povestit ca unii colegi chiar au lesinat din cauza subnitritiei. Alexandra Perri, profesor in scoala respectiva, a spus ca cel putin 60 din cei 280 de elevi sufera de subnutritie.

Neputinta Guvernului

Guvernul, care initial a spus ca astfel de rapoarte sunt exagerate, a recunoscut, recent, ca trebuie sa ia masuri pentru a preveni "problema subnutritiei in scoli". Totusi, Guvernul nu dispune de sumele necesare pentru a lua masuri.

Astfel, o multime de copii supravietuiesc datorita macaroanelor cu ketchup, cartofilor si fasolei goale, desi, cu putin timp in urma, familiile lor isi permiteau sa cumpere carne si dulciuri.

In 2012, un raport Unicef arata ca peste 26 la suta din familiile sarace aveau o dieta extrem de saraca. Fenomenul foametei a lovit intai imigrantii, dar s-a extins rapid la grecii din zonele urbane, in familiile in care unul sau ambii pariti au ramas someri.

In zonele rurale, de altfel, situatia este usor mai buna, deoarece oamenii pot cultiva legume si creste animale, insa nu este destul pentru a eradica problema foametei.

La doar o ora de condus distanta de Atena, in orasul industrial Asprogrigos, Nicos Tsoufar, de 42 de ani, isi hraneste cei trei copii cu varza si melci, pe care ii aduna din campurile din apropiere. Barbatul, care nu a mai gasit un loc de munca de trei ani, spune ca copiii sai au nevoie disperata de pranzul gratuit primit la scoala printr-un program derulat de Prolepsis.

Organizatia a inceput programul anul trecut, oferid un sandvis, fructe si lapte in 34 de scoli publice, unde peste jumatate din cele 64.000 de familiile cu copii inscrisi acolo erau atinse de foamete. In acest an, programul s-a extins la 120 de scoli.

Ministrul elen al Educatiei, Konstantinos Arvanitopoulos, spune ca Guvernul a obtinut finantarea Uniunii Europene pentru un program de furnizare de fructe si lapte in scoli, precum si pentru vouchere pentru cumpararea de paine si branza. De asemenea, la program participa si Biserica Ortodoxa, distribuind pachete cu mancare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#foamete copii Grecia, #masuri austeritate Grecia , #criza