Franta si Germania, aproape de guvernarea economica - Presa internationala

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 11:31
2003 citiri
Franta si Germania, aproape de guvernarea economica - Presa internationala
Foto: Arhiva

Cele mai puternice economii din Europa, Franta si Germania, incearca implementarea unor masuri de guvernare economica europeana; in SUA, datoria publica incepe sa se reorienteze dinspre investitorii straini inspre banca centrala americana, ceea ce indica o neincredere a strainilor in capacitatea economiei americane de a plati datoria; tot in SUA, gigantul energetic BP este anchetat pentru manipularea a pieteti energetice.

Franta si Germania sunt foarte aproape de un acord cu privire la elementele importante ale planului lor pentru o mai atenta "guvernare economica" in zona euro insa se asteapta la cateva saptamani de negociere cu partenerii europeni pentru a pune la punct detaliile, conform unor surse din Berlin.

Aceasta idee - numita "pact al competitivitatii" - presupune o mare concesie din partea cancelarului german fata de ceea ce a reprezentat initial un concept francez de intarire a coordonarii politice a celor 17 state membre ale zonei euro, mai degraba decat cele 27 de state ale UE, noteaza Financial Times.

Totusi, surse din guvernul german insista pe faptul ca eventualele propuneri vor avea parte de o puternica insistenta pe aspectul cresterii economice si competitiei economice, dar si pe elemente de disciplina bugetara, dand astfel intregului plan o inclinatie puternica inspre punctul de vedere german.

In momentul de fata, in Germania, are loc o puternica dezbatere cu privire la masurile care ar trebu incluse in acest plan. Exista un acord general cu privire la initiativele care presupun o politica nationala in privinta crizelor bancare, dar si amendari ale debitelor in crestere, generate de imprumuturile publice.

Rezerva Federala depaseste China la imprumuturile catre guvernul american

Rezerva Federala - banca centrala americana - a depasit China in calitate de cel mai mare creditor al Trezoreriei americane - echivalentul ministerului de finante - ca urmare a recentei relaxari monetare.

Conform informatiilor recente, detinerile de bonuri de trezorerie americane ale FED totalizeaza 1.108 miliarde dolari, in vreme ce China detine bonuri in valoare de 896 miliarde dolari iar Japonia in valoare de 877 miliarde dolari, conform Financial Times.

"Pana in iunie, FED-ul va acumula 1.600 miliarde dolari de bonuri de Trezorerie, ceea ce ar putea insemna ca detinerile FED vor echivala cu detinerile cumulate ale Chinei si Japoniei", a declarat Richard Gilhooly, strateg la TD Securities. "FED-ul a depasit China luna trecuta drept cel mai mare detinator al datoriei publice americane".

In total, bancile centrale straine detin 2.604 miliarde dolari din datoria publica a SUA. Totusi, de la mijlocul lunii noiembrie, datoria externa a ramas la niveluri constante, bonurile de trezorerie orientandu-se catre FED, ceea ce indica, printre altele, si o retinere a bancilor centrale straine de a mai achizitiona datorie americana.

BP, acuzata in SUA de manipularea pietei

British Petroleum (BP), gigantul energetic britanic, este in vizorul autoritatilor mericane din cauza unor presupuneri legate de manipularea pietei gazului.

Comisia dereglementare a pietei energetice din SUA dar si comisia care reglementeaza tranzactionare pe pietele financiare, investigheaza cateva entitati BP cu privire la unele tranzactii facute pe piata gazului natural, in lunile octombrie si noiembrie 2008, informeaza Reuters.

BP a mai fost acuzata in 2006 de manipulare a pietei, ocazie cu care a platit o amenda de 300 milioane de dolari. Informatiile actuale cu privire la noile acuze vin in conditiile in care BP lupta pentru redobandirea cotei de piata si pentru restructurarea afacerilor in SUA, dupa scandalul legat de cea mai mare revarsare de petrol in Golful Mexic, revarsare de care a fost direct raspunzatoare.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#criza datorii suverane, #criza SUA, #guvernare economica Europa, #BP manipulare piata , #criza