Franta, urmatoarea victima a crizei din zona euro?

Marti, 26 Iunie 2012, ora 20:25
2951 citiri
Franta, urmatoarea victima a crizei din zona euro?
Foto: Arhiva

Cu un deficit bugetar urias si un nivel ridicat al datoriei, Franta, a doua cea mai mare economie din zona euro, se teme ca va prinsa in furtuna crizei economice.

Guvernul de la Paris este unul din cei mai mari sustinatori ai uniunii bancare si ai recapitalizarii imediate a bancilor, folosind fonduri de urgenta alocate de zona euro.

"Cred ca ei insista atat de mult cu aceasta idee dintr-un simplu motiv: stiu ca sunt urmatorii, dupa Italia, pe lista neagra a crizei", a declarat consultantul sef la Spiro Sovereign Strategy, Nicholas Spiro, citat de CNBC.

Criza datoriilor s-a raspandit deja in Grecia, Irlanda si Portugalia, care au facut toate imprumuturi internationale. In plus, recent, Spania a cerut ajutor pentru sistemul bancar, iar Cipru este urmatoarea tara care va face acest lucru.

Astfel, presedintele Frantei, Francois Hollande, vrea sa opreasca fenomenul, care se dezvolta asemenea unui bulgare de zapada, astfel ca a promovat rapid cateva idei de combatere a contagiunii, unele dintre ele fiind total opuse cu cele ale Germaniei.

Momentan, investitorii acorda Hexagonului prezumtia de nevinovatie, fapt ce a adus dobanda la obligatiuni la un nivel minim istoric.

Cu toate astea, finantele Frantei nu se compara cu cele ale Germaniei, iar bancile sale sunt puternic expuse Greciei si Italiei.

"Este clar ca presiunea crizei datoriilor va ajunge si la Franta daca nu se va face ceva in privinta impartirii riscurilor", a opinat directorul economist al Societe General, Michel Martinez.

Guvernul socialist al lui Hollande a propus infiintarea unei uniuni bancare europene care sa aiba o autoritate centrala, garantii de depozit comune si un fond alocat pentru administrarea bancilor falimentare.

Parisul a sustinut ca cea mai buna solutie este folosirea banilor europeni pentru a capitaliza bancile, desi opozitia Germaniei in acest sens ramane un obstacol greu de depasit.

Agentiile de rating au reiterat ca, daca Parisul va fi nevoit sa isi finanteze bancile, acest factor va insemna retrogradarea Frantei. In ianuarie, califiactivul tarii a fost deja scazut cu o treapta, de la AAA, la AA+, de catre Standard & Poors.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Franta criza zona euro, #Franta criza datorii, #Franta uniune bancara , #criza