Goldman Sachs: Economia Greciei a inceput sa se ajusteze substantial

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 19:05
2177 citiri
Goldman Sachs: Economia Greciei a inceput sa se ajusteze substantial
Foto: AFP

Cele mai recente date arata ca economia Greciei a inceput sa se ajusteze substantial, se arata intr-un raport al bancii Goldman Sachs.

Conform raportului citat de Capital.gr, Goldman Sach remarca faptul ca deficitul bugetar din primele opt luni ale acestui an a fost de 1,3 miliarde de euro, respectiv circa 0,6% din PIB, fata de un obiectiv de 4,2 miliarde de euro.

In aceeasi perioada a anului trecut, deficitul bugetar a fost de aproape sase miliarde de euro, aminteste Golman Sachs.

Mare parte din economii provin din reducerea cheltuielilor bugetare, dar si din taierea investitiilor publice. Datele urmeaza sa fie revizuite la sfarsitul acestui an, dar Goldman Sachs nu se asteapta ca situatia sa sufere mari schimbari.

In plus, costurile cu forta de munca au scazut la un nivel record pentru ultimii 12 ani, urmare a reformelor substantiale din sectorul muncii. Grecia a recuperat astfel cea mai mare parte din competitivitatea pierduta in ultimii 10 ani pe piata muncii.

Goldman Sachs mai remarca faptul ca balanta comertului cu bunuri si servicii se imbunatateaste, cu un deficit lunar care se afla in jurul a 600 de milioane de euro, ceea ce este mult sub nivelul celui de la jumatatea anilor '90. Asta, in conditiile in care in perioada de apogeu a dezechilibrelor economice, deficitul comercial al Greciei era de 2,3 miliarde de euro lunar.

Pietele financiare reactioneaza pozitiv la aceste progrese, bursa de la Atena avansand, din luna iulie, cu 28,5%.

Piata este sustinuta si de declaratiile incurajatoare recente ale unor lideri din zona euro, privind posibilitatea unei extinderi a termenului programului de ajustare din Grecia.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#Grecia economie progrese Goldman Sachs, #Goldman Sachs economie Grecia, #ajustare economie Grecia , #criza
Comentarii
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Mult hulitul program de austeritate isi arata rezultatele pozitive