Grecia, in pragul dezastrului - Presa internationala

Sambata, 21 Mai 2011, ora 12:26
2942 citiri
Grecia, in pragul dezastrului - Presa internationala

Criza din Grecia atinge un nou maxim in aceeasi saptamana in care directorul FMI isi da demisia; Portugalia va primi o prima transa din pachetul de interventie financiara UE/FMI, ceea ce ar putea sa mai linisteasca temerile investitorilor, iar FMI-ul isi va alege noul director - cel mai probabil pe Christine Lagarde - pana pe 30 iunie - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de sambata.

Criza zonei euro s-a accentuat vineri in conditiile in care planurile de reforma economica ale Greciei au fost amanate, raspandind tensiuni in piete cu privire la capacitatea tarii de a face fata datoriei publice in continua crestere.

Euro a scazut in fata dolarului american, iar dobanzile solicitate de investitori pentru a imprumuta guvernul grec au atins cote maxime pentru zona euro raspandindu-se, totodata, temeri cu privire la o posibila raspandire a crizei si in Spania, care este o economie cheie a zonei euro, informeaza Financial Times.

Agentia de rating Fitch a lovit, de asemenea, Grecia prin retrogradarea ratingului de tara, avertizand cu privire la provocarile mari pe care Grecia le are in fata pentru a-si transforma economia intr-una functionala.

Analistii considera ca saptamana aceasta a fost importanta pentru escaladarea crizei din Grecia din cauza incapacitatii politicienilor si bancherilor centrali de a se decide in directia politicilor optime. In prezent, dilemele cu privire la o posibila evolutie a crizei se leaga de restrucutrarea datoriilor - sintagma care sta, adesea, pentru faliment - restructurare care este bine vazuta de catre politicieni dar care, din perspectiva Bancii Centrale Europene, ar putea determina o criza bancara la Atena.

FMI aproba un imprumut de 26 miliarde euro pentru Portugalia

Fondul Monetar International a aprobat vineri un imprumut in valoare de 26 miliarde de euro pentru Portugalia, aceasta tara confruntandu-se cu o puternica criza a datoriilor. FMI a aratat ca 6.1 miliarde de euro vor fi distribuiti imediat pentru a relaxa ingrijorarea investitorilor cu privire la datoriile Portugaliei si la capacitatea acesteia de a continua sa le finanteze.

FMI a aratat intr-o declaratie publica ca finantarea totala a Portugaliei in 2011 va include 12.6 miliarde de la FMI si alte 25.2 miliarde euro de la Uniunea Europeana. Finantarea este parte a unui program FMI / UE de sprijin, in valoarea totala de 78 miliarde euro, informeaza Reuters.

"Pachetul de finantare este menit sa permita Portugaliei sa ia o pauza de le permanenta folosire a pietelor financiare pentru a obtine bani si, totodata, sa poata demonstra ca implementarea reformelor necesare pentru a stabiliza economia", se arata in declaratia FMI.

Pachetul financiar a fost astfel calibrat pentru a permite Portugaliei sa stea in afara pietelor pentru imprumuturile pe termen lung pentru o perioada de mai mult de doi ani.

In cadrul acordului, Portugalia trebuie sa implementeze reduceri de cheltuieli, cresterea impozitelor, reformarea justitiei dar si o ambitioasa schema de privatizare.

FMI isi alege noul sef pana pe 30 iunie

Oficialii FMI au declarat ca vor incheia selectia unui succesor pentru Dominique Strauss-Kahn pana pe 30 iunie. Tarile care participa la Fond vor avea posibilitatea sa nominalizeze candidati pentru pozitia de conducere intre 23 mai si 10 iunie. Bordul de conducere al Fondului se va intalni cu toti candidatii, daca sunt mai putin de 4.

Procedura va permite ca alegerea noului director sa aiba loc intr-un mod deschis, pe baza de merite si transparent, a declarat Shakour Shaalan, membru al bordului de conducere, format din 24 de persoane, informeaza Bloomberg.

FMI-ul a aratat ca rostul acestui ord de conducere este, in prezent, sa aleaga un nou diretor al Fondului prin consens. Ministrul francez de finante, Christine Lagarde, a aparut ca favorit in cursa pentru inlocuirea lui Strauss-Kahn, ca urmare a demisiei acestuia si in conditiile in care oficialii europeni fac eforturi pentru mentinerea controlului asupra institutiei.

Pe de alta parte, oficiali din economiile emergente, cum este cazul Tailandei, Rusiei si Africii de Sud au declarat ca urmatorul director al Fondului ar trebui sa provina dintr-o tara in dezvoltare, chiar daca pana in prezent nu au reusit sa se uneasca in spatele unui candidat care sa le reprezinte interesele, cum este cazul economiilor europene cu Lagarde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#criza Grecia, #criza datorii suverane, #sprijin FMI Portugalia, #inlocuire DSK, #Lagarde sefie FMI , #criza
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Cand populismul invinge orice urma de ratiune economica se intampla ca in Grecia! Sa speram ca noul guvern care va fi instalat in 2012 nu va renunta din nou la supravegherea FMI. Asa cum s-a vazut pana acum orice an electoral aduce o multime de nazbatii!