Grecia revine pe linia de plutire: Se deschid, in sfarsit, bancile - cat vor putea retrage elenii

Joi, 16 Iulie 2015, ora 17:46
5184 citiri
Grecia revine pe linia de plutire: Se deschid, in sfarsit, bancile - cat vor putea retrage elenii
Foto: Ziare.com

Bancile din Grecia se vor deschide, in sfarsit, luni. Sucursalele bancare sunt inchise din 29 iunie, iar grecii nu pot scoate mai mult de 60 de euro pe zi.

La finalul lunii trecute, autoritatile de la Atena au fost nevoite sa introduca restrictii asupra miscarilor de capital in contextul retragerilor masive de fonduri din banci de catre deponentii ingrijorati de impasul in care se aflau negocierile dintre Grecia si creditori. Atunci, premierul elen Alexis Tsipras a decis sa limiteze retragerile zilnice de numerar de la ATM-uri la 60 de euro.

Grecia nu ramane fara bani: Decizia anuntata de seful BCE - ce se intampla cu datoria elenilor

AFP aminteste ca Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat joi finantarea de urgenta a bancilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la 90 de miliarde de euro. Anuntul a fost facut de presedintele BCE, Mario Draghi, care se asteapta ca Grecia sa ramburseze luni institutiei o datorie de 3,5 miliarde de euro.

Luni, asadar, se vor deschide toate bancile din Grecia. Ramane in vigoare insa limita de retragere la 60 de euro pe zi, insa noutatea este ca grecii pot sa retraga sumele cumulate din zilele in care nu au retras suma stabilita de banca.

Grecia a dat semnalul, Bruxelles-ul sare cu banii: Ce imprumut au aprobat euro-liderii Update

De altfel, ministrii de Finante din zona euro au cazut de acord, joi asupra unui imprumut intermediar in valoare de 7 miliarde de euro, destinat Greciei, pentru acoperirea necesarului imediat de finantare.

Cele 7 miliarde ar urma sa vina de la Mecanismul European de Stabilizare Financiara (EFSM) si imprumutul va fi rambursat din noul acord de salvare al Greciei, acordat din Mecanismul European de Stabilitate (ESM) si care nu va fi gata mai devreme de cateva saptamani.

Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat

Parlamentarii greci au aprobat cu o larga majoritate, in noaptea de miercuri spre joi, dupa ample si tensionate dezbateri, acordul de salvare semnat de premierul elen la Bruxelles cu creditorii internationali.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Planul de reforme convenit luni, dupa cel mai lung summit din istoria Eurogrupului, presupune masuri ample in domeniul taxarii, pensiilor, legilor si alte asemenea decizii, care au fost anterior respinse de publicul grec, intr-un referendum convocat de Guvernul lui Tsipras.

    Ramane de vazut insa daca Atena va primi si un al treilea imprumut. Creditorii s-au aratat sceptici in legatura cu implementarea reformelor. Incertitudinea creste cu atat mai mult cu cat ministrul grec de Interne invoca posibilitatea organizarii de alegeri anticipate in toamna acestui an.

    De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
    De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
    Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
    Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
    Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
    Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
    #banci deschise Grecia, #imprumut Grecia criza datorii , #criza