Grecii incearca sa impace zeii cu frumusete: Chirurgia estetica, in plin avant

Duminica, 12 Mai 2013, ora 18:46
3318 citiri
Grecii incearca sa impace zeii cu frumusete: Chirurgia estetica, in plin avant
Foto: Der Spiegel

Criza financiara a obligat mii de greci sa renunte chiar si la serviciile medicale de baza. Pe de alta parte, grecii bogati apeleaza la mai multe liftinguri si implanturi cu silicon decat oriunde altundeva in lume.

Grecia bate toate recordurile negative cand vine vorba de somaj, datorie guvernamentala si falimente. Insa tara primeaza la o categorie mai neobisnuita: chirugia estetica, scrie Der Spiegel.

Potrivit Societatii Internationale de Cirurgie Plastica, in Grecia au avut loc in 2011 142.394 de proceduri de chirurgie estetica la o populatie de 11 milioane de locuitori. Acest lucru inseamna ca, in medie, unul din 79 de greci apeleaza la proceduri precum implanturi mamare, liposuctie, marire a buzelor, injectie cu Botox sau tratamente cu acid hialuronic. La nivel global, grecii se afla pe locul doi la acest capitol, dupa sud-coreeni.

Pe urmatoarele locuri se afla Italia, SUA si Columbia. In Germania, cu o populatie de 81 de milioane de locuitori, au fost consemnate 415.448 de astfel de proceduri in 2011, respectiv una la 200 de oameni.

In toata aceasta perioada, guvernul de la Atena a taiat drastic cheltuielile in alte sectoare medicale. Daca in 2009 cheltuielile in sistemul de sanatate se ridicau la 14 miliarde de euro, in 2012 acestea au coborat la 9,5 miliarde de euro. Potrivit unui studiu al revistei britanice "The Lancet" bugetele pentru spitale au fost reduse cu 40% si sunt asteptate in continuare deficite de personal si medicamente.

Cum este posibil ca sectorul chirurgiei plastice sa fie atat de profitabil?

Chirurgul plastician Athanasios Athanasiou, in varsta de 42 de ani, care detine o clinica de chirurgie estetica intr-o suburbie de lux din Atena, aproape de Mediterana, considera ca oamenilor le place sa trezeasca reactii apreciative atunci cand situatia nu este prea grozava. Athanasiou si-a deschis clinica in octombrie 2011, moment in care guvernul elen aprobase al doilea pachet major de austeritate, declansand proteste de amploare.

"Am vazut intotdeauna criza ca pe o oportunitate", a spus doctorul. Investitia s-a dovedit una profitabila, la clinica sa, care are un personal compus din 16 doctori, chirurgi, dentisti si ginecologi, au fost tratati aproximativ 3.000 de clienti de la deschidere. Potrivit doctorului, 80% dintre clienti sunt greci.

Cine isi permite?

"Oamenii muncesc. Poate ca ei castiga mai putini bani, dar muncesc. Ne adaptam la piata", a explicat Athanasiou.

Preturile lui au scazut cu 40% in ultimii doi ani, in principal pentru ca au scazut si costurile.

In trecut, o sala de operatii intr-un spital costa 2.000 de euro un medic independent. Pretul a scazut la 700 de euro in prezent. De asemenea, un anestezist solicita aproximativ 400 de euro, insa acum accepta si 150 de euro.

Pentru o rinoplastie sau pentru o operatie de marire a sanilor, Athanasiou solicita un tarif cuprins intre 2.500 de euro si 5.000 de euro.

Psihiatrul Matthew Josafat, in varsta de 76 de ani, unul dintre cei mai cunoscuti analisti din Grecia, nu considera surpinzator avantul cunoscut de chirugia estetica. In special in criza, oamenii fac uneori lucruri speciale pentru a se simti mai bine. In plus, spune el, frumusetea a avut un rol important in Antichitate. "Frumusetea a incantat intotdeauna zeii", a afirmat Josafat.

Oricum, Grecia nu este singura tara in care afacerile din domeniul frumusetii prospera. Numarul persoanelor care au apelat la chirurgia estetica a crescut si in Statele Unite, in pofida situatiei economice dificile. Dupa recesiunea din 2008, oamenii au cheltuit mai putin pe mancare, haine si chirii si mai mult pe operatii de infrumusetare.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#operatii estetice Grecia, #criza Grecia , #criza