Impas total in rezolvarea crizei din Grecia: Tsipras a reusit sa-i infurie pe liderii UE. Soarta se decide la referendum

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 23:41
31580 citiri
Impas total in rezolvarea crizei din Grecia: Tsipras a reusit sa-i infurie pe liderii UE. Soarta se decide la referendum
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

Grecia inca joaca in ofensiva desi, incepand de noaptea trecuta, a intrat in incapacitate de plata dupa ce nu a onorat datoria de 1,6 miliarde de euro catre FMI. Liderii zonei euro si-au pierdut rabdarea si au decis sa renunte la orice efort de a gasi consens si sa astepte pur si simplu rezultatul referendumului de duminica, urmand sa actioneze in functie de el.

Nervii membrilor Eurogrupului au fost testati la maximum miercuri de oficialii greci, in frunte cu premierul Alexis Tsipras si ministrul de Finante, Yanis Varoufakis. Mai intai, dupa ce au aparut informatii conform carora Guvernul de la Atena a fost de acord cu termenii creditorilor, ei au negat vehement ca ar fi capitulat si au venit cu noi propuneri de "indulcire" a reformelor.

Apoi Tsipras a iesit cu un nou discurs provocator in care i-a atacat pe liderii eurozonei acuzandu-i de santaj, a insistat pe restructurarea datoriei si a facut inca un apel ca cetatenii sa voteze "NU" la referendum. El a fost secundat de ministrul de Finante, care a venit cu o lista in 6 puncte in care explica motivele pentru care grecii ar trebui sa spuna "un mare NU" ofertei creditorilor externi.

O replica pentru greci a venit de la BCE, care a decis sa mentina alimentarea bancilor elene cu lichiditati in regim de urgenta la nivelul stabilit duminica, adica acel nivel la care autoritatile de la Atena au fost nevoite sa impuna masuri de control de capital.

"Vrem sa ajutam Grecia, dar ajutor cu forta nu se poate", este concluzia de miercuri a euro-liderilor.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor legate de criza din Grecia:

23:04 - Transmisiunea despre Grecia se incheie aici, insa nu si criza. Pe cat de promitator incepuse aceasta zi, pe atat de confuz se termina. Va multumim ca ati urmarit desfasurarea evenimentelor pe Ziare.com si va asteptam si maine sa vedem daca vom afla raspunsul la intrebarea pe care si-o pune o lume intreaga: Ce se intampla cu Grecia si care este planul liderilor de la Atena?

22:57 - Soarta Greciei se va juca pana in ultima secunda - un nou sondaj de opinie publicat miercuri seara arata ca diferenta dintre grecii care vor spune 'da' reformelor propuse de creditori si cei care il vor asculta pe Tsipras si vor spune 'nu' este foarte mica.

Rezultatul referendumului este insa si mai greu de anticipat avand in vedere ca un procent semnificativ se declara nehotarat.

22:54 - O noua seara, un nou protest - de aceasta data in Salonic. Sute de greci au iesit in strada pentru Tsipras si promit sa voteze "NU" ofertei creditorilor internationali la referendumul de duminica.

22:25 - Jeroen Dijsselbloem, seful Eurogrupului, i-a raspuns direct lui Alexis Tsipras.

"In legatura cu scrisoarea dvs, am vrea sa reamintim ca pe 20 februarie autoritatile grecesti au reafirmat angajamentul clar de a onora toate obligatiile financiare catre toti creditorii, la timp.

In al doilea rand, vom reveni asupra cererii voastre de ajutor financiar doar dupa si in functie de rezultatul referendumului", i-a scris scurt, dar transant Dijsselbloem lui Tsipras.

22:06 - Un mesaj extrem de dur vine de la Berlin in aceasta seara, dupa discursul lui Tsipras, oficialii germani acuzandu-l ca isi minte poporul si cauta tapi ispasitori pentru situatia disperata in care si-a adus tara oriunde mai putin in propria ograda, informeaza The Telegraph.

22:03 - Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, acorda un interviu televizat la aceasta ora. El se lauda ca referendumul convocat a dus la o dezbatere in Europa despre nevoia unor solutii sustenabile.

21:51 - Masura BCE, explicata de jurnalistii The Guardian: "In loc sa aplice o lovitura mortala bancilor grecesti, BCE pur si simplu le-a lasat sa se chinuie in agonie".

21:48 - Banca Central Europeana va mentine alimentarea bancilor elene cu lichiditati in regim de urgenta la nivelul stabilit duminica, a anuntat un purtator de cuvant al institutiei.

Aceasta nu este deloc o veste buna, avand in vedere ca la acest nivel autoritatile de la Atena au fost nevoite sa impuna masuri de control de capital.

21:44 - Ministrul belgian de Finante, Johan Van Overtveldt, a confirmat, pentru Financial Times, ca membrii Eurogrupului au fost extrem de deranjati de ultimul discurs al lui Tsipras, in care premierul grec i-a atacat, a insistat pe restructurarea datoriei si a facut inca un apel ca cetatenii sa voteze "nu" la referendum.

"A fost un amestec de furie si dezamagire", a dezvaluit oficialul belgian.

21:38 - In sfarsit a aparut si declaratia liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, de dupa teleconferinta din aceasta seara. Ministrii de Finante din zona euro au decis pur si simplu sa nu mai faca nimic pana nu vor avea in fata rezultatul referendumului de duminica.

"In aceasta seara am avut o noua teleconferinta a Eurogrupului, dupa cea de ieri. Am discutat cele doua scrisori ale premierului grec. Am discutat de asemenea si actuala situatie politica din Grecia. In primul rand, in ceea ce priveste cererea pentru o prelungire a vechiului program de ajutor financiar, ne mentinem decizia de duminica (de a refuza aceasta cerere - n.red.). Situatia politica nu s-a schimbat. Nu exista niciun temei pentru o prelungire. Deci, din pacate, programul a expirat marti, la miezul noptii.

In al doilea rand, au fost propunerile autoritatilor grecesti de a modifica in continuare programul oferit de institutii. La acest moment nu am facut altceva decat sa luam la cunostinta propunerile grecilor. Principala decizie a fost ca, avand in vedere situatia politica, respingerea ofertei anterioare, referendumul de duminica si recomandarea guvernului grec sa se voteze 'nu', nu vedem niciun motiv pentru a continua negocierile.

Nu vor mai exista alte discutii in zilele ce urmeaza, nici la nivelul Eurogrupului, nici intre autoritatile grecesti si institutiile financiare privind un nou program de ajutor pentru eleni. Pur si simplu, vom astepta si vom lua in considerare rezultatul referendumului de duminica.

In cele din urma, nu pot sa spun decat ca imi pare nespus de rau de aceasta situatie, tinand cont de dorinta puternic exprimata de poporul elen de a fi parte din Europa si de a ramane parte din zona euro, teluri pe care le sustinem cu tarie", e mesajul lui Dijsselbloem, citat de The Telegraph.

21:27 - Surse citate de jurnalistii externi sustin insa ca Eurogrupul a stabilit ca nicio intalnire sau teleconferinta nu va mai avea loc inainte de referendumul grecilor de duminica.

21:24 - Site-ul pe care liderul Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem trebuia sa anunte concluziile discutiilor din cea mai recenta teleconferinta a ministrilor de Finante din zona euro a cazut.

21:06 - Ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis, socheaza din nou. A publicat o scurta lista cu motivele pentru care grecii ar trebui sa voteze "NU" duminica la referendum.

"1. Negocierile au fost intarziate intentionat de creditorii Greciei, a) ca sa nu ne reduca datoria publica nesustenabil de mare si b) insistand ca ar trebui platita de cei mai afectati membri ai societatii noastre, copiii lor si nepotii lor.

2. FMI, Guvernul SUA, multe alte guverne din lume si cele mai independente economii considera - ca si noi de altfel - ca datoria trebuie restructurata.

3. Eurogrupul a admis in noiembrie 2012 ca datoria ar trebui restructurata, insa refuza sa stabileasca un plan de restructurare.

4. De cand am anuntat acest referendum, Europa a transmis oficial semnale ca este gata sa discute restructurarea datoriei. Asta arata, practic, ca si Europa voteaza "NU" la propria oferta "finala".

5. Grecia va ramane in zona euro. Depozitele din bancile grecesti sunt in siguranta. Creditorii au ales o strategie bazata pe santaj, mizand pe inchiderea bancilor. Acest impas este din vina creditorilor, si nu pentru ca guvernul grec ar fi intrerupt negocierile. Locul Greciei in euro zona si in Uniunea Europeana nu este negociabil.

6. Viitorul cere o Grecie mandra in interiorul zonei euro si in inima Europei. Acest viitor cere ca grecii sa spuna un mare NU duminica, sa ramanem in eurozona si sa renegociam, cu puterea cu care ne veti investi prin acest NU, datoria publica a Greciei".

20:14 - Este oficial! Ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, a anuntat pe Twitter ca "Eurogrupul a stabilit in unanimitate sa astepte rezultatul referendumului inainte de noi negocieri" pentru un acord cu Grecia.

20:10 - Surse citate de The Telegraph sustin ca ministrii de Finante din zona euro au decis sa nu accepte niciun alt acord cu Grecia pana cand nu vom avea un rezultat al referendumului de duminica.

20:06 - Teleconferinta Eurogrupului s-a incheiat. Ministrul olandez de Finante, Jeroen Dijsselbloem, a anuntat ca va face publice concluziile in scurt timp.

19:20 - Doi cetateni greci au contestat referendumul programat de Guvernul de la Atena pentru weekend, precizand ca acesta este neconstitutional.

Mai exact, cei doi greci sustin ca referendumul contravine articolului 44 din Constitutie, privitor la reglementarile privind organizarea unor astfel de voturi, scrie Protothema.

Criza in Grecia: Referendumul, contestat ca fiind neconstitutional

19:10 - Liderul Eurogrupului, ministrul olandez de Finante Jeroen Dijsselbloem, a declarat inainte de inceputul teleconferintei ca va fi discutat planul propus de Atena, dar ca nu isi pune mari sperante ca vor fi facute progrese dupa cele mai recente comentarii ale premierului Alexis Tsipras.

"Vom discuta propunerile, dar dupa acest ultim discurs vad putine sanse de progres", le-a spus Dijsselbloem jurnalistilor.

19:03 - "Europa vrea sa ajute Grecia. Dar nu putem ajuta pe nimeni cu forta. Haideti sa asteptam rezultatul referendumului elen", a scris pe Twitter Donald Tusk, presedintele Consiliului European.

18:59 - Guvernul grec a negat ca planifica sa faca reduceri la bugetul de aparare, contrazicand, astfel, informatiile din scrisoarea de marti catre creditori care a ajuns in presa internationala.

18:10 - Europarlamentarul PMP Siegfried Muresan a punctat un lucru important, care pare sa fie omis intentionat de greci. Ei vorbesc despre continuarea acordului, insa realitatea este alta: de-acum incolo, negocierile pornesc de la zero.

"Acordul anterior s-a incheiat ieri. Consecinta e ca Grecia a pierdut cele 7 miliarde de euro pe care creditorii internationali ar fi fost dispusi sa i le puna la dispozitie, daca ar fi respectat conditiile. Asta nu s-a intamplat si sunt convins ca daca ar fi avut un guvern responsabil, pro-european, nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie. In orice caz, nu se mai poate vorbi de continuarea unui program care nu mai exista.

Din anii 2010, contribuabilii europeni au ajutat Grecia cu 240 de miliarde de euro. O vor face din nou? Cel mai probabil, daca vor fi indeplinite conditiile. Europa vrea ca tara sa ramana in zona euro, dar e nevoie de un plan viabil", a explicat politicianul roman, pentru Ziare.com.

I-am ascultat acum pe Merkel si pe ministrul german de Finante, Schauble. Amandoi vor sa pastreze Grecia in zona euro, dar Grecia trebuie sa respecte regulile si sa vina cu propuneri realiste, nu populiste.

Posted by Siegfried Muresan on Wednesday, July 1, 2015

18:08 - In timp ce Tsipras o da inainte cu referendumul, premierul italian Matteo Renzi, un aliat declarat al sefului Executivului elen, a numit referendumul "o eroare", insa a punctat ca respecta vointa populatiei.

Totodata, cancelarul german Angela Merkel a spus ca relatia ei personala cu Tsipras nu a fost afectata si ca pot sta de vorba oricand, informeaza The Telegraph.

17:45 - Pe Twitter, premierul grec Alexis Tsipras a mentionat ca "lunea viitoare, Guvernul nostru se va afla la masa negocierilor, dupa referendum, pentru o obtine conditii mai bune pentru popor".

De asemenea, el a mai scris ca "e inacceptabil ca in Europa bancile sa fie fortate sa se inchida, ca raspuns la dorinta Guvernului de a lasa populatia elena sa decida".

17:42 - Economistul roman Mircea Cosea sustine ca Alexis Tsipras face un joc de imagine. "De fapt, in spatele vorbelor sale, se afla o dorinta ca populatia sa voteze cu 'da' la referendum, pentru ca apoi sa spuna ca e fortat de popor sa accepte conditiile creditorilor", a opinat acesta, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

17:40 - Premierul grec a mai spus ca va cere o restructurare a datoriei si ca va scapa de povara economica. "Vom pune astfel capat crizei. Sunt la curent cu toate dificultatile cu care ne confruntam si va promit ca ele vor fi temporare. Unii incearca sa ne forteze si se intreaba daca vom ramane in zona euro - e o minciuna", a transmis acesta. "Imi asum total responsabilitatea pentru gasirea unei solutii cat mai curand", a punctat Tsipras, care a indemnat din nou populatia sa voteze "nu" la referendum.

Sursa: Digi 24

17:38 - Tsipras a mai spus ca economiile tinute in bancile elene sunt sigure, dand asigurari ca nu va ceda santajului.

17:35 - Liderul de la Atena a mentionat ca negocierile continua si a precizat ca un vot negativ la referendumul de duminica nu ar inseamna iesirea din zona euro, scenariu vazut de Tsipras drept un lucru rau atat pentru Grecia, cat si pentru restul UE.

17:33 - Premierul grec sustine o conferinta de presa. El a mentionat ca referendumul nu va fi anulat si a reiterat ca propunerile creditorilor sunt de neacceptat.

17:30 - Cam 200 de pensionari protesteaza in fata sediului Ministerului Finantelor de Atena. Aceasta categorie sociala a fost cea mai afectata de masurile de control al capitalului impuse la inceputul saptamanii.

17:27 - Grecii au un aliat spiritual: Papa Francisc a mentionat ca se roaga pentru eleni si transmite ganduri bune familiilor afectate de criza, potrivit AP.

17:14 - In unele zone din Grecia a inceput o furtuna groaznica, iar unii locuitori fac legatura cu criza prin care trece tara. "Ploua cu galeata. Cred ca Zeus vrea sa inece referendumul", a scris un utilizator pe Twitter.

17:12 - Ministrul de Finante elen Yanis Varoufakis sustine ca nu are nicio legatura cu bannerul de la sediul institutiei. El a adaugat ca a fost initiativa unor sindicate si ca nu si-a dat acordul, potrivit unui mesaj postat pe Twitter.

16:59 - Cererea de benzina si motorina in Grecia a fost, marti, cu 30-40% mai mare decat intr-o zi obisnuita, comenteaza ziarul grec Kathimerini. Motivul? Populatia e speriata de masurile de control impuse capitalului, printre care se numara si limitarea sumelor retrase de la bancomate.

Speriati de criza din tara, grecii s-au napustit la benzinarii - urmeaza linistea

16:43 - Ministrul de Finante slovac Peter Kazimir le-a transmis elenilor, prin mai multe mesaje postate pe Twitter, ca ar trebui sa renunte la organizarea referendumului de duminica daca vor sa faca progrese reale in discutiile cu creditorii referitoare la un nou program de salvare.

Anterior, surse guvernamentale au sustinut ca Tsipras ia in considerare anularea referendumului.

16:37 - Pe cladirea Ministerului de Finante din Atena a fost atarnat un banner pe care scrie "Spuneti 'nu' santajului si austeritatii". Presa externa il vede ca pe un gest de sfidare din partea lui Yanis Varoufakis, cel care detine acest portofoliu in Guvernul grec.

Foto: Twitter/Nick Barnets

16:33 - Cancelarul german Angela Merkel a transmis, miercuri, in fata parlamentarilor din tara sa, ca negocierile pentru un nou program de salvare vor incepe doar dupa referendumul de duminica. Ea a punctat faptul ca asa cum elenii au dreptul de a organiza un referendum, si celelalte state din zona euro au dreptul de a reactiona si de a avea o opinie.

16:29 - Pe de alta parte, presedintele francez Francois Hollande a adoptat un ton impaciuitor. "Datoria noastra este sa mentinem Grecia in zona euro. Acest lucru depinde atat de Grecia, cat si de noi. Ca cetatean european, eu nu vreau dezbinarea uniunii monetare. Nu sunt adeptul comentariilor intransigente sau rupturilor brutale", a explicat liderul din Hexagon, arata Reuters.

16:10 - Ministrul de Finante german Wolfgang Schauble a criticat Guvernul grec, precizand ca situatia tarii s-a inrautatit dramatic dupa venirea la putere a lui Alexis Tsipras. "Acest Executiv nu a facut nimic de cand a fost instalat la Atena. Doar a renegat acordurile anterioare si a negociat, a negociat, a negociat, iar noi nu stim nici macar daca se va tine un referendum sau nu. Nu putem discuta in asemenea conditii. Trebuia sa stam si sa asteptam", a sugerat oficialul de la Berlin, potrivit Reuters.

15:43 - Analistul Florin Citu face pe Facebook un rezumat al situatiei Greciei, in prima zi dupa ce a ratat plata unei transe din imprumutul FMI, intrand in incapacitate de plata.

"Grecia nu si-a platit transa la FMI. Grecia a ramas fara finantare de la The European Financial Stability Facility (EFSF). Grecia are acum un rating CCC- de la S&P desi dupa ce nu a platit la FMI trebuia sa fie la D - default. Grecia in faliment intern si extern si fara finantare. Totusi, pietele sunt realtiv calme, omenirea nu s-a dezintegrat si nu am intrat in haos si Grecia merge mai departe.

Scenariile apocaliptice oferite de interventionisti nu s-au materializat. Grecia, astazi, nu este intr-o situatie mai dificila decat erau tarile din estul Europei in 1989. Grecia va face alte acorduri de finantare in cateva luni. In afara sau in interiorul zonei euro va intra intr-o noua etapa de dezvoltare. Unele experimente nu functioneaza si cateodata este nevoie sa tragem linie si sa o luam de la capat", a aratat analistul roman.

Sursa: BBC

15:41 - BNR vrea sa linisteasca romanii: "Bancile cu capital elen din Romania pot face fata unor situatii nefavorabile (referitoare la Grecia - n.red.) si nu sunt dependente de liniile de finantare de la bancile-mama", a explicat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

15:39 - Bancile din Romania sunt afectate de criza din Grecia? Guvernatorul BNR Mugur isarescu a explicat, intr-o conferinta de presa, care e situatia lor. "Nu exista banci grecesti in Romania. Toate sunt subsidiare, adica banci romanesti cu capital grecesc. (...)

Nu exista nicio influenta directa a deciziilor luate in Grecia asupra bancilor din tara noastra. Acestea sunt persoane juridice romane, se supun doar legislatiei din Romania si sunt supravegheate direct de BNR. In consecinta, eventualele masuri ale autoritalor elene de restrangeri ale misca de capital nu se aplica si noua", a spus Mugur Isarescu.

Sursa: B1 TV

15:32 - Referendumul propus de Executivul elen e in contradictie cu regulile europene. Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a transmis ca legislatia blocului comunitar recomanda ca un referendum sa fie organizat cu cel putin doua saptamani dupa anuntarea lui. Mai mult, a fost criticata si intrebarea la care trebuie sa raspunda populatia, care e neclara, transmite AP.

Referendum istoric in Grecia: Intrebarea pusa votantilor e complicata, confuza, manipulatoare. Asa a castigat si Hitler

15:14 - E posibil ca premierul grec Alexis Tsipras sa renunte la organizarea referendumului de duminica, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.

15:11 - Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a comparat situatia din Grecia cu mitul lui Ulise, care s-a legat de catarg pentru a nu cadea prada cantecului ademenitor al sirenelor, potrivit B1 Tv.

15:07 - In replica, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a transmis ca propunerile inaintate de greci nu reprezinta o baza de negociere.

15:04 - Guvernul de la Atena a tinut sa dea explicatii suplimentare, precizand ca nu a capitulat in fata creditorilor, asa cum a sugerat presa. Ba din contra, a propus mai multe schimbari, cum ar fi intarzierea cresterii varstei de pensionare si exceptii referitoare la TVA pentru zona insulara.

Sursa: Twitter/Peter Spiegel

15:00 - Financial Times si Bloomberg au publicat scrisoarea trimisa, marti, de premierul grec Alexis Tsipras institutiilor internationale, in care arata ca accepta propunerile institutiilor discutate in weekend, insa are cateva amendamente.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Grecia criza, #Grecia discutii program salvare, #discutii Grecia criza, #Grecia referendum , #criza