Irlanda si Portugalia, piesele slabe ale zonei euro - Presa internationala

Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 12:29
1513 citiri
Irlanda si Portugalia, piesele slabe ale zonei euro - Presa internationala

Europa este din nou lovita de criza in conditiile in care atat Irlanda cat si Portugalia se confrunta cu probleme economice si politice ce determina cresterea costurilor la care aceste tari pot accesa bani din pietele financiare internationale.

Criza datoriilor suverane din Europa s-a adancit dupa ce Irlanda s-a gasit in situatia de a avea nevoie de inca 24 miliarde de euro, ajutor financiar, pentru recapitalizarea sistemului bancar, dupa publicarea datelor cu privire la stress-testele aplicate bancilor.

Atacand furios guvernul anterior, ministrul irlandez al finantelor, Michael Noonan, a decalrat ca tara a fost lasata cu o "mostenire a datoriilor, a somajului, a emigratiei, a standardelor de viata in scadere si cu un moral scazu", conform The Guardian.

Bancile irlandeze au fost puternic afectate de prabusirea pietei imobiliare dupa ce acestea au profitat masiv de pe urma adoptarii monedei unice, acordand imprumuturi masive la dobanzi mici - unice pentru zona euro - ceea ce a inmultit speculatiile imobiliare, crescand totodata pretul locuintelor in mod artificial. Colapsul pietei imobiliare a determinat o criza care se intinde deja de 3 ani in economia irlandeza si nu numai.

"Suntem in prezent in cel de-al treilea an de criza a sistemului bancar irlandez. Guvernul anterior nu a adoptat masuri potrivite. Au fost perioade de negare si perioade de justificare" a explicat actualul ministru de finante.

Guvernatorul bancii centrale, Patrick Honohan, a declarat ca tara este impovarata cu "una dintre cele mai costisitoare crize bancare din istorie". Nota de plata se ridica la 70 miliarde de euro - aproape 17.000 de euro pentru fiecare cetatean irlandez.

Ministrul de Finante a anuntat, de asemenea, ca intentioneaza restructurarea sistemului bancar din Irlanda si consolidarea acestuia, centrandu-l in jurul bancii nationale, ale carei prerogative vor fi reduse.

"Sistemul bancar trebuie sa fie garantia refacerii economice prin refacerea increderii publicului si pietelor financiare in sanatatea financiara, managementul, competenta si integritatea morala a Irlandei", adeclarat Noonan, daugand ca planul sau "va pune sistemul bancar pe noi fundamente care nu va avea legatura cu vechile politici practicate in trecut".

Portugalia se adanceste in criza

Presedintele portugaliei a dizolvat parlamentul joi noapte, solicitand alegeri anticipate pe 5 iunie, pentru a rezolva criza politica ce a impins Portugalia in proximitatea falimentului.

Presedintele a explicat ca a acceptat demisia primului-ministru, Jose Socrates, dupa ce guvernul minoritar al acestuia a fost infrant in votul cu privire la adoptarea unor masuri de austeritate. Criza s-a adancit in conditiile in care Institutul National de Statistica din Portugalia a anuntat un deficit bugetar pentru 2010 mai mare cu peste 20 miliarde de euro decat anuntase anterior guvernul, informeaza Financial Times.

Efectul s-a simtit imediat in pietele financiare, costurile la care Portugalia se putea imprumuta crescand la niveluri maxim istorice pentru zona euro, fapt ce face cu atat mai dificila acoperirea nevoii de bani in economia portugheza.

Agentiile de rating care au retrogradat ratingul de tara al Portugaliei de mai multe ori din momentul in care primul ministru si-a dat demisia, au anuntat o noua retrogradare, de data asta insa pentru patru banci portugheze, avertizand insa ca e posibila si coborarea ratingului pentru creditarea Portugaliei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#criza datorii suverane, #faliment Portugalia, #faliment Irlanda, #criza zona euro , #criza
Comentarii
Poza Dumi10
Dumi10
rank 5
Irlanda si Portugalia, piesele slabe ale zonei euro