Italia prezinta simptome de criza - Presa internationala

Luni, 11 Iulie 2011, ora 11:16
2712 citiri
Italia prezinta simptome de criza - Presa internationala

Italia adopta masuri de protectie cu privire la actiunile speculatorilor financiari, ceea ce reprezita un simptom al situatiei dificile in care se gaseste. Pe de alta parte, liderii europeni incep sa ia in calcul posibilitatea unor falimente partiale ale titlurilor de stat grecesti, iar China a anuntat un surplus comercial si pentru luna iulie, continuandu-si trendul de crestere - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de luni.

Autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Italia a adoptat masuri de limitare a vanzarilor in lipsa, dupa ce indicele de actiuni al Italiei a scazut timp de 5 luni, dobanzile la titlurile de stat au crescut, iar investitorii se arata foarte ingrijorati cu privire la posibilitatea ca Italia sa fie urmatoarea victima a crizei datoriilor suverane care afecteaza intreaga regiune.

Noile reguli presupun ca cei ce vand in lipsa - si, astfel, speculeaza posibilitatea deprecierii activelor financiare - sa-si faca publice pozitiile in momentul in care depasesc pragul de 0,2% din capitalul unei companii, iar pentru fiecare 0,1% in plus este nevoie de declaratii separate, informeaza Bloomberg.

Decizia a fost adoptata cu cateva ore inainte de inceperea intalnirii ministrilor de finante din zona euro, intalnire la care se discuta situatia din Grecia, dar si masuri pentru a impiedica extinderea crizei catre alte tari.

Oficialii italieni incep sa identifice ca factori pentru contagiunea crizei "speculatorii" care sunt perceputi ca "atacand" Italia. Pe 5 iulie, oficialii europeni au votat in favoarea unei interdictii impuse speculatorilor de a vinde in lipsa titlurile de stat europene dorind astfel sa impiedice o devalorizare a acestora in virtutea unor miscari speculative.

Europa incepe sa ia in calcul falimentul Greciei

Liderii europeni par a fi pentru prima data pregatiti sa accepte faptul ca Atena ar trebui sa declare faliment cu privire la unele dintre titlurile sale de stat, ca parte a unui nou plan de salvare a Greciei care va aduce nivelul datoriei elene la un nivel sustenabil.

Noua strategie, care va fi discutata luni, in cadrul unei intalniri a ministrilor de finante ai zonei euro, ar putea include concesii, venite din partea liderilor europeni, pentru datoria greceasca. Printre concesii s-ar putea numara scaderea dobanzilor solicitate la imprumuturi si reformarea sistemului de creditare prin titluri de stat, informeaza Financial Times.

"Principalul scop este acela de a reduce apasarea datoriei publice asupra deciziilor Greciei, iar acest lucru poate fi realizat prin actiuni coroborate ale sectorului public si ale celui privat", a declarat un oficial european implicat in negocieri.

Pana in prezent, oficialii europeni au evitat sa sustina orice plan care s-ar fi putut baza pe optiunea unui faliment, total sau partial, intrucat aceasta ar putea determina o retragere masiva a investitorilor din tranzactionarea titlurilor de stat ale economiilor periferice.

Surplusul comercial al Chinei a crescut in iunie

Surplusul comercial al Chinei - diferenta pozitiva dintre valoarea exporturilor si valoarea importurilor - a continuat sa creasca in iunie, chiar daca productia industriala a scazut usor. China a inregistrat o cifra record, de 22,3 miliarde de dolari, surplus comercial in iunie, in crestere puternica de la 13,05 miliarde in luna mai.

Totusi, contrar opiniei generale, cresterea economica a Chinei este sustinuta nu atat de exporturi, cat de rata masiva de modernizare a tarii si de transferul populatiilor dinspre mediul rural catre cel urban, considera Carl Weinberg, economist sef la High Frequency Economics, citat de CNN Money.

China a raportat vineri si o crestere a indicelui preturilor de consum cu 6,4 procente fata de anul trecut, crestere condusa in primul rand de scumpirea alimentelor, ceea ce face ca principala problema a Chinei sa fie legata de inflatie.

Economia chineza a crescut cu o rata anualizata de 9,7 procente in primul trimestru, datele oficiale ale PIB-ului urmand sa fie anuntate in mod oficial in curand.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#criza datorii suverane, #criza Italia, #criza Grecia, #surplus comercial China , #criza