Japonia si SUA, presate sa-si rezolve deficitele - Presa internationala

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 11:13
1429 citiri
Japonia si SUA, presate sa-si rezolve deficitele - Presa internationala

Mediul economic global nu pare foarte optimist, in ciuda cresterilor din ultima vreme. SUA si Japonia sunt tintele presiunilor din partea forurilor internationale pentru rezolvara nivelului ingrijorator al datoriilor publice iar sentimentul consumatorilor in Europa este in scadere, pentru prima data dupa o lunga perioada, indicand o posibila scadere a consumului.

Japonia si Statele Unite se confrunta cu noi presiuni cu privire la deficitele comerciale pe care le au, in condtiile in care FMI-ul si agentiile de rating solicita dovezi suplimentare cu privire la capacitatea de a-si mentine controlul asupra datoriilor publice.

FMI-ul a declarat ca cele doua mari economii ale G7 trebuie sa faca publice planuri credibile cu privire la planurile pe termen lung pentru reducerea deficitelor, astfel incat pietele sa nu-si piarda din incredere si sa renunte la titlurile de stat, noteaza Reuters.

Vineri, primul ministru japonez, Naoto Kan, a solicitat o urgentare a reformei fiscale din Japonia, al carei scop este acela de a reduce datoria tarii, insa o opozitie necooperativa si diviziunea din propriul partid cu privire la politicile optime ingreuneaza implementarea acestor reforme.

"Cel mai important lucru este mentinerea disciplinei fiscale si increderea pietelor in finantele publice ale Japoniei", a declarat Kan in fata Parlamentului japonez.

Agentia de rating Standard & Poor's a retrogradat titlurile de debit japoneze pe termen lung, pentru prima data din 2002 pana in prezent iar cateva ore mai tarziu Moody's Investors Service a avertizat cu privire la riscul ca si SUA sa-si pierada statutul de AAA - ratingul maxim care poate fi acordat si care exprima increderea in calitatea de debitor a SUA.

In SUA datoria publica a crescut cu peste 60 de procente de la inceputul crizei financiare si, cu deficitul record estimat pentru anul acesta, estimarile sunt ca va creste si mai mult.

Japonia este intr-o pozitie chiar mai rea. Datoria sa publica a crescut ani de zile in incercarea de a revigora economia dupa ce o enorma bula speculativa imobiliara a anulat, in anii '90, puterea economiei nipone. In momentul de fata datoria publica a Japoniei reprezinta 180 de procente din PIB.

Sentimentul consumatorilor se depreciaza in Europa

Un sondaj cu privire la increderea economica din zona euro a aratat o scadere brusca in ianuarie, in special din cauza vanzarilor cu amanuntul afectate puternic de consumul redus si ezitant.

Indexul care masoara sentimentul economic a scazut cu 0.1 puncte, pana la valoarea de 106.5, ceea ce reprezinta prima scadere inregistrata in masuratori din aprilie 2009 pana in prezent, excluzand o discontinuitate aparuta in mai, anul trecut, informeaza Financial Times.

Pe de alta parte insa, indicatorul ramane la o distanta rezonabila de media proprie, ajutat de cresterile din sectorul industrial si din servicii.

In compensare cu trendul recent de crestere a principalelor economii europene fata de economiile periferice care au intampinat probleme, a aparut scaderea neasteptata a Germaniei la nivelul increderii in mediul economic, anuland partial perspectivele de continuare a cresterii.

Economistii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la deprecierea sentimentului consumatorilor si cu privire la faptul ca o scadere a consumului ar putea pune greul cresterii economice pe seama exporturilor si a cheltuielilor guvernamentale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#criza datorii suverane, #deficit SUA, #deficit Japonia, #consum EUropa, #crestere Germania , #criza