Ziare.com

Liderii europeni nu mai interogheaza nevoia unor masuri de austeritate (Opinii)

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 23:10

   

Liderii europeni nu mai interogheaza nevoia unor masuri de austeritate (Opinii)
Masurile de austeritate la care recurg statele europene sunt similare celor adoptate de Guvernul Romaniei in anul 2010. Unele sunt chiar mai dure. Nu mai e niciun lider al UE care sa puna sub semnul interogatiei nevoia de a reduce cheltuielile, de a limita datoriile publice si deficitele.

Cu totii au inteles ca acestea sunt noile exigente la care trebuie sa se conformeze toate tarile membre. Unele au modificat legea fundamentala, limitand deficitele bugetare prin Constitutie. E vorba de Italia, care isi propune sa atinga un buget echilibrat pana in 2013. Germania admite un buget maxim de 0,35% din PIB si impune bugete echilibrate la nivelul landurilor. Spania propune plafoane diferentiate pentru deficitul structural, de 0,26% la nivel central, si de 0,14%, la nivel regional, in timp ce nu se mai face nicio concesie la echilibrul bugetelor locale.

Pericolele care se intrevad determina majoritatea tarilor europene sa faca ajustari importante in sectorul bugetar, fie prin reducerea sau inghetarea salariilor, fie prin reducerea numarului de salariati. Sase state au redus sau impozitat salariile din sectorul public.

De exemplu, Grecia diminueaza cu 15% salariile bugetarilor si cu 30% pe cele ale angajatilor din companiile de stat. Alte 5 state europene au inghetat salariile personalului din sectorul public. Redimensionarea aparatului bugetar, prin reducerea personalului, a fost o masura care s-a impus in 11 state europene.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In materie de pensii, abordarea statelor europene se bazeaza pe doua paliere: reducerea sau inghetarea acestora, respectiv cresterea varstei de pensionare. Astfel, pensionarii din 6 state europene au pensiile inghetate. Mai mult, Cehia, Grecia, Irlanda au decis sa reduca sau sa impoziteze pensiile pentru a-si diminua cheltuielile. Problemele demografice si presiunea asupra bugetelor de pensii au determinat 8 state europene sa creasca varsta de pensionare. In Cehia, varsta de pensionare creste gradual pana la 73 ani pentru persoanele nascute incepand cu anul 2012.

Masurile cu privire la salarii, personalul bugetar si pensii nu au fost considerate suficiente pentru echilibrarea bugetelor. Douazeci de state europene au recurs la reducerea altor cheltuieli publice. De pilda, Danemarca a inchis circa 200 de scoli din cele 1.700 existente, la inceperea anului scolar, elevii respectivi fiind preluati de unitatile din localitatile vecine. Sistemul de asistenta sociala din Olanda se reviziteaza: dosarele celor 1,2 milioane de olandezi beneficiari ai unor forme de ajutoare sociale sunt puse sub semnul intrebarii.

Desi este descurajant pentru consumatori si pentru mediul de afaceri, 13 state europene au fost nevoite sa majoreze TVA pentru a-si echilibra bugetele. Ungaria a crescut TVA la 25%, atingand astfel nivelul maxim acceptat in Uniunea Europeana. Cresterea accizelor este o alta parghie de crestere a veniturilor pentru 14 state europene. Grecia creste chiar cu o treime accizele la combustibili, tutun si alcool. Nouasprezece state europene au crescut alte taxe pentru a colecta mai multe venituri la bugetele de stat.

Andreea Paul (Vass), consilier de stat al prim-ministrului

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 805 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Facand abstractie de faptul ca....

...articolul este semnat de o consiliera a primului ministru, realitatea este ca articolul este onest si descrie corect realitatea economiilor europene de la Atlantic si pana in Urali.
Deci se adevereste inca odata ca Basescu si guvernul Boc au procedat corect si justificat atunci cand au introdus neplacute masuri de austeritate. Mai mult, toate "planurile deconomice" ale opozitiei tonto-chiulesti-felixesti s-au dovedit a fi apa de ploaie. Ce sa mai vorbesc despre palavrageala anteneasca a echipelor de zgomot Tonta & toashii si Kkrin & securistii care nu stiu altceva decat sa-si verse necazul pe sticla tembelizorului si sa blesteme perasoanaa chiorului. Evident trebuie adu8gati si mercenarii analisti secaturisti si formatori de openie fomisti a caror opirii si openii au valorea mai mica decat doua cepe degerate legate cu sarma de morcovul intepenit in fundurile analistice.

 

Zau ?

Dar a-ti vazut ? Ca Rominia a fost Cobaiul de incercare a medicatiei Crizomaniei mondiale. Pe bancul de test,sa vazut pina unde se poate intinde coarda. Incepe etapa a doua de test. Se va verifica limitele supravietuirii !
Ca la Auschwitz !

 

pai nu a fost ......

...ceuschwtiz?

Daca nevoia nu mai e interogata de lideri,

nu se poate interoga nevoia de a sari fluierind peste un text incununat de un asemenea titlu ?

 

va rog

Dragi administratori de forum,
Va rog trimiteti articolul si lui Leca,Anghel,Tomega esjusdem farinae,poate ne mai scutesc de editorialele domniilor lor

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor