Marea lacuna a sistemului capitalist - nu exista alta solutie

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 23:15
4328 citiri
Marea lacuna a sistemului capitalist - nu exista alta solutie
Foto: Arhiva

Era o vreme, cand privind peste cortina de fier, vedeam cu jind miracolul capitalist. Aveam de ce. Numarul orelor de lucru era rezonabil, saptamanal, doua zile erau libere, concediile nu se comparau cu ale noastre, nici vacantele, pensiile, lefurile si nici vitrinele magazinelor.

Uriasul gabarit al Chinei

De atunci, pana acum, s-a produs o schimbare spectaculoasa. Criza sistemului financiar si nemultumirile mocnite ii fac chiar si pe cei mai optimisti sa se intrebe daca nu cumva acesta este inceputul sfarsitului capitalismului modern.

In fata unei asfel de intrebari puse frontal, profesorul Kenneth Rogoff, de la Universitatea Harvard, fost economist-sef al FMI, continua si el intrebarea, retoric: daca acesta este sfarsitul, ce altceva avem pregatit, ca sa puem in locul lui?

Intr-un artiol publicat in Project Syndicate, acelasi profersor observa cu ironie ca, daca am vrea sa inlocuim capitalismul, n-am avea la dispozitie altceva decat tot un sistem capitalist, intrucat alte sisteme s-au icercat dureros si au esuat.

Gandul ne ispiteste ca, in lipsa cortinei de fier, sa privim macar peste zidul chinezesc, dar acolo se desfasoara o parodie a capitalismului, imposibil de adoptat in alta parte.

Daca judecam corect, observam in China un sistem care traieste si prospera, nu datorita unor mecanisme economice perfecte, ci datorita uriasului gabarit al tarii, al resurselor si al unui comert gata sa se sufoce in suc propriu, atunci cand va constata ca nu-i mai poate sufoca pe altii.

China este marcata printr-o crestere economica rapida, impresionanta din exterior, dar cu venituri reduse ale propriei populatii, cu vulnerabilitati sociale stapanite prin autoritatea fortei si o fragilitate economica si financiara certa, dar greu de diagnosticat.

Subzistenta tuturor este numai o speranta

Fenomenul chinez insa confirma un fapt real: de la inceputul revolutiei industriale, de acum doua secole, capitalismul a cunoscut si cunoaste transformari permanente.

Multe milioane de oameni s-au ridicat dintr-o saracie crunta, reusind sa simta roadele progresului, acolo unde parea ca el nu va ajunge niciodata. Asia a devenit competitiva, Africa, si ea.

A aparut speranta ca, intr-o zi, va izbandi lupta pentru subzistenta la nivel global, ca bunastarea va patrunde in catune, insule, arhipelaguri.

Speranta este franata de cinci factori, pe care capitalismul actual stie sa-i identifice, dar nu sa-i stapaneasca.

Cinci factori greu de stapanit

In primul rand, insasi civilizatia a otravit si otraveste doua elemente vitale ale vietii: apa si aerul. Nici macar nu se intrevede vreo sansa ca, prin acord global, sa puna stavila acestor degradari.

In al doilea rand, sistemul a creat nivele extraordinare de inegalitate sociala, care la randul ei genereaza noi inegalitati.

Bogatia se polarizeaza rapid si permite grupurilor sau indivizilor sa cumpere puterea politica si sa incurajeze abuzurile, generatoare de grave tensiuni in societate.

A treia problema este legata de ocrotirea sanatatii. Societatea si-a creat un mecanism independent, finantat de insisi membrii ei, asigurandu-si acces la toate serviciile medicale si tratamente, pe baza antefinantarii.

Dar prevederilor le-au scapat noile echilibre determinate de noul numar al persoanelor in varsta, inactive. Ocrotirea sanatatii pare pusa sub un mare semn de intrebare in viitor, chiar si in multe tari dezvoltate.

Unii experti apreciaza ca, pentru o buna functionare a asigurarilor, in deceniile viitoare sanatatea va trebui sa primeasca 30% din PIB.

Cea de a patra problema este legata de populatia inca nenascuta. Ce mostenire ii lasam noi, cei care poluam natura si nu avem nici o garantie ca baza alimentara va urma in viitor ritmul cresterii populatiei globale?

Punand la socoteala si a cincea problema, criza financiara care macina fara sens resursele existente, profesorul Kenneth Rogoff se intreaba daca nu cumva actualul capitalism este victima propriului sau succes, cel care, odata cu un progres fulminant, n-a reusit sa-si rezolve problemele sociale, de sanatate, de mediu si chiar de baza materiala a viitorului.

S-ar parea ca suntem in fata unei crize globale mult mai complicata decat cea financiara pe care o deplangem zi cu zi.

Neexistand insa un alt sistem care sa-l inlocuiasca pe cel actual, capitalismul nostru cel de toate zilele este condamnat sa se transforme pe el insusi, depasind obstacolele pe care singur si le-a creat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#capitalism mondial, #sistem capitalist, #cadere capitalism, #criza capitalism , #criza