O centrala electrica ar putea determina viitorul Greciei in zona euro

Joi, 09 August 2012, ora 12:45
2228 citiri
O centrala electrica ar putea determina viitorul Greciei in zona euro
Foto: Bloomberg

Grecia ar putea ramane fara electricitate, in plin sezon turistic, dupa ce sindicatele uneia dintre cele mai moderne centrale au amenintat cu greva, din cauza intentiei statului de a vinde compania.

Guvernul elen are in plan vanzarea uneia din cele patru cele mai moderne centrale electrice, aflata in nordul tarii, langa Florina, apartinand companiei de stat Public Power Corp (PPC). Viitorul acestei centrale, in care s-au investit 800 de milioane de dolari, ar putea determina ramanerea sau iesirea Greciei din zona euro, relateaza Bloomberg.

Vanzarea centralei se face la cererea Uniunii Europene, care a doreste liberalizarea pietei energiei. Insa amenintarile celui mai puternic sindicat din Grecia de a taia curentul in toata tara ar putea pune in pericol planurile guvernului.

Compania PPC, fondata in 1950, este, de fapt, un microcosmos de protectie politica, interese si aliante, bazat pe investitii straine care au sustinut economia elena timp de zeci de ani, noteaza publicatia financiara.

In plus, este societatea cu cei mai multi angajati din Grecia si se lupta sa pastreze monopolul pe exploatarile de carbune din tara.

Premierul Antonis Samaras a promis sa faca o prioritate din privatizari, luna trecuta, numind un fost director general al PPC, Takis Athanasopoulos drept presedintele organizatiei care se ocupa de vanzarea activelor de stat.

Privatizarea PCC este si un test pentru abilitatea lui Samaras de a dovedi partenerilor internationali ca Grecia se poate descurca pe piata libera, isi poate deschide piata concurentilor si sa reduca aparatul de stat.

Programul de privatizari include vanzarea celei mai mari parti din PCC, in care detine, in prezent, 51 la suta. Pretul actiunilor companiei s-a prabusit cu 61 la suta, in ultimul an, iar nivelul datoriilor, la sfarsitul primului trimestru din acest an, erau de 4,85 de miliarde de euro.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#privatizare centrala electrica Grecia, #Grecia iesire zona euro , #criza