O criza ciudata la nivel european: cea a alunelor turcesti

Miercuri, 20 August 2014, ora 21:37
8271 citiri
O criza ciudata la nivel european: cea a alunelor turcesti
Foto: Papinier elehida

Anul acesta, cel mai mare producator de alune din lume, Turcia, a fost expus unor conditii climatice nefavoabile, care au dus la scaderea productiei anuale cu 260.000 tone, respectiv de la 800.000 tone la 540.000 tone.

O clima neobisnuita a dus la compromiterea acestor produse naturale, care in Turcia se culeg direct din padure, prezentand deci calitati ecologice perfecte, informeaza portalul 20 Minutes.

Dupa o grindina putin obisnuita in Turcia, a intervenit inghetul in intreaga Asie Mica, unde se aflau alunisurile, iar florile au fost distruse inainte de polenizare, compromitand recoltele.

Primul efect pe plan economic a fost explozia preturilor la alune. Preturile au urcat simtitor de la 5.000 dolari tona in februarie, la 8.000 dolari in vara, cand ar fi trebuit sa apara noua recolta, iar alunele sa se ieftineasca.

Dat fiind ca Turcia produce 70% din recolta de alune a lumii, publicatia apreciaza ca vor fi afectate toate produsele, in principal dulciuri, care folosesc alunele ca materie prima si in principal pasta Nutella, cunocuta si la noi.

In afara de faptul ca alunele sunt placute la gust - si ma refer aici indeosebi la cele cunoscute la noi sub denumrea de "alune turcesti", ele contin importante substante nutritive: vitaminele A, B, C si E, dar si substante minerale avand la baza fosforul, fierul, potasiul, calciul.

Desi alunul este raspandit intr-o mare parte din Europa, indeosebi in Balcani si Caucaz, productia din aceste zone este departe de a acoperi recolta deficitara aparuta in Turcia.

La noi in tara, alunisurile sunt relativ raspandite, dar cantitatile nu suporta comparatie cu cele din Turcia. In general, ele satisfac necesarul culegatorilor, rareori punandu-se problema comercializarii.

Ca urmare, noi cosumam tot alune turcesti, pe care fara indoiala ca le vom plati la preturi usturatoare, ca intreaga Europa de altfel.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#alune productie modiala, #alune scaderea productiei, #alune turcesti , #criza