Ziare.com

Pittsburgh, un summit pentru saraci

de Teodora Bodeanu
Joi, 24 Septembrie 2009, ora 14:50

   

Pittsburgh, un summit pentru saraci
Liderii G20 ar trebui sa recunoasca faptul ca tarile in curs de dezvoltare sunt un element cheie al solutiei pentru iesirea din criza, iar summit-ul ar trebui sa se concentreze pe rezolvarea problemelor saracilor, este de parere presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

Prima zi a summit-ului G20 din Pittsburgh se desfasoara sub "povara" opiniilor contradictorii in privinta sistemului financiar mondial, in special din punctul de vedere al reglementarii pietelor si bonusurilor din domeniu.

Insa acesta este doar unul dintre subiectele ce vor fi discutate in cele doua zile ale summit-ului, primul gazduit de presedintele american Barack Obama, scopul principal al intalnirii celor mai bogate si dezvoltate state fiind gasirea unor solutii pentru iesirea din criza si declansarea cresterii economice.

Intr-un comentariu pentru Financial Times, presedintele Bancii Mondiale a scris ca singurele tari care ar putea genera crestere sunt cele emergente si in curs de dezvoltare.

"Consumatorul american nu mai poate fi motorul cererii. Europa si Japonia par constranse. China poate ajuta, insa majorarea nivelului de creditare va pune probleme anul viitor. Daca ar avea acces la finantare, alte tari in curs de dezvoltare pot ajuta la redresarea globala", a spus Zoellick.

El a adaugat ca multe dintre aceste tari au posibilitatea sa faca imprumuturi, dar nu sumele de care ar avea nevoie la dobanzi rezonabile, pentru a nu-si sufoca sectorul privat.

De altfel, Zoellick a anuntat ca Banca Mondiala si alte banci de dezvoltare regionale vor ajuta in acest proces, insa este nevoie de reglementari financiare care sa schimbe punctul de interes de la profiturile pe termen scurt la investitiile productive pe termen lung.

Avem nevoie de mai multe centre de crestere

In urma cu zece ani, in timpul crizei asiatice, nimeni nu estima ca o tara gen China ar putea scoate lumea intreaga din criza, asa cum pare sa o faca astazi. Pornind de la acesta premisa, tari din America Latina, sud-estul Asiei si Orientul Mijlociu ar trebui sa investeasca in acest moment, in vederea unor profituri pe termen lung.

De exemplu, in timp, Africa, o piata de aproape un miliard de oameni, ar putea deveni un motor de crestere. China ar putea face investitii in productie si industrie usoara in Africa. Insa, pentru a dezvolta mai multe centre de crestere la nivel mondial, este mare nevoie de investitii in infrastructura si energie, in expansiunea sectorului privat si integrarea in pietele deschise.

Acest lucru inseamna si investitiile in mediu. Potrivit Raportului de Dezvoltare al Bancii Mondiale, schimarile climaterice vor afecta 75 - 80% din tarile in curs de dezvoltare, iar peste 1,6 miliarde de oameni nu au, in acest moment, acces la electricitate. G20 ar trebui sa ofere finantare pentru lupta impotriva incalzirii globale.

De asemenea, ar trebui pus in functiune un mecanism de protejare al celor mai vulnerabili oameni. Zoellick este de parere ca ar trebui pusa in practica propunerea unui fond pentru securitatea alimentara de 20 de miliarde de dolari, de la summit-ul G8 din Italia.

"Promisiunile pe hartie nu vor pune seminte in pamant si nu ii vor hrani pe cei flamanzi. Criza din domeniul alimentar, a combustibililor si cea financiara au impins 90 de milioane de oameni dincolo de limita saraciei. In Pittsburgh, liderii G20 ar trebui sa lansaze o initiativa pentru a miscora diferentele din structurile financiare si sa asigure cele mai sarace tari ca nu raman fara aparare in fata socurilor", a spus Zoellick.

"De la sprijin financiar la nivel macro, la microfinantare pentru IMM-uri, trebuie sa le ajutam. Pittsburgh trebuie sa fie un summit pentru saraci", a adaugat presedintele Bancii Mondiale.

Nu in ultimul rand, guvernele ar trebui sa se implice mai putin, lasand loc dezvoltarii sectorului privat. Mai ales in tarile in curs de dezvoltare, sectorul privat poate crea locuri de munca si aduce profituri bune pentru investitori. Printre masurile propuse de Zoellick se numara restructurarea datoriilor, fonduri speciale pentru dezvoltarea pietelor de capital din tarile in curs de dezvoltare si redistribuirea capitalului din fondurile de pensii sau cele de investii inspre majorarea productivitatii sectorului privat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 627 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor