Presa internationala - Austeritatea fiscala, o problema globala

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 09:47
1399 citiri
Presa internationala - Austeritatea fiscala, o problema globala

Temerile au crescut joi in privinta refacerii economiei globale, dupa ce un nou set de date a indicat o slabire a cererii mondiale reflectata intr-o crestere incetinita in China.

Cifrele indica productia industriala ca fiind in scadere in multe parti ale mapamondului, impunand astfel viitoare provocari pentru economiile dezvoltate in conditiile in care acestea incearca sa implementeze masuri de austeritate fiscala, fara sa regreseze in recesiune din nou, informeaza Financial Times.

In Asia - regiunea de varf la nivelul productiei industriale, ale carei economii sunt in mare masura dependente de exporturi - productia pentru China, Coreea de Sud, Taiwan, India si Australia indica o slabire a activitatii in iunie.

Nivelul global al activitatii fabricilor sugereaza in continuare o extindere a productiei, insa ca rata de crestere lunara, aceasta este sub nivelul lunilor anterioare.

"Revenirea Chinei ramane solida, dar e in mod evident moderata fata de rata rapida de crestere inregistrata la inceputul acestui an", a declarat Brian Jackson, strateg economic la RBC Capital Markets, in Hong Kong. Acesta a adaugat ca ingrijorarile legate de cresterea incetinita ar putea determina o restrictie a Chinei asupra aprecierii yuanului, a carui rata de schimb a obtinut o anumita flexibilitate fata de dolarul american, in urma cu doua saptmani.

"O incetinire a activitatii in lunile urmatoare ar putea determina Beijingul sa impuna o fixare a cursului", a mai explicat Jackson.

In ultimul weekend, intalnirea G20 care a avut loc la Toronto, Canada, a fost marcata de ingrijorari legate de faptul ca o implementare rapida a masurilor de austeritate fiscala ar avea efecte negative asupra economiei mondiale, afectand sectorul cel mai sensibil in acest moment, cererea interna.

Unii economisti sunt ingrijorati de faptul ca politica monetara in Statele Unite si in Europa de Vest atinge rapid limitele capacitatii de actiune a acestui instrument, o scadere la nivelul cererii determinand o noua recesiune la nivel global.

Desi datele de joi nu sugerau acest fapt, ele subliniau totusi ca multe parti din economia globala se lupta pentru refacerea impulsului.

Cifrele din Statele Unite sugereaza ca economia isi pierde puterea, in ciuda faptului ca a primit sprijin guvernamental fara precedent, prin intermediul politicilor fiscale si monetare. Indicele de productie, desi se pastreaza in zona ce indica o crestere economica, a scazut totusi mai mult decat se estima.

Somajul in Statele Unite pare a fi blocat la un nivel sub 10 procente, iar sperantele legate de o posibila scadere au disparut joi, cand un nou val de cereri de somaj a atins cote neasteptate. David Semmens, economist american la Standard Chartered Bank, a declarat ca cererile de ajutor de somaj "au rolul de a ne aminti ca nivelul disponibilizarilor in Statele Unite este la un nivel ridicat, iar apetitul angajatorilor pentru noi angajati ramane anemic".

In zona euro, indicele de productie indica a noua luna consecutva de expansiune, insa cu o rata de crestere moderata, indicand totodata ca nu se folosesc toate mijloacele de productie. Germania, ale carei exporturi foarte competitive au beneficit si de pe urma deprecierii monedei unice in ultimele luni, conduce la nivelul ratei de crestere.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#criza globala, #criza Europa, #austeritate fiscala, #efecte recesiune globala, #prognoze recesiune , #criza