Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: Bancile britanice au dificultati de finantare

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 10:34
1420 citiri
Presa internationala: Bancile britanice au dificultati de finantare

Refacerea economica in Marea Britanie este expusa riscurilor, in situatia in care bancile nu reusesc sa faca rost de 750 - 800 miliarde lire sterline, bani necesari refinantarii imprumuturilor, pana la finalul lui 2012, avertizeaza Banca Angliei.

Bancile britanice au nevoi de refinantare mai mari decat cele ale creditorilor din Statele Unite, Germania, Franta sau Italia, se arata intr-un raport de stabilitate financiara a bancilor, citat de Reuters, raport bianual ce da seama de situatia financiara a Marii Britanii.

"Exista riscul ca bancile sa-si amelioreze propriile presiuni de finantare printr-o constrangere suplimentara a creditarii, impunand conditii mai dure clientilor", se arata in declaratia Bancii Angliei.

"Acest fapt ar putea incetini refacerea economica ridicand totodata riscul tuturor bancilor din sistem".

Mai mult, Banca Angliei a precizat ca bancile sunt nevoite sa reduca in continuare platile sub forma de bonusuri si dividendele. Daca raportul bonusurilor fata de profituri scade la nivelurile anterioare crizei, iar bancile isi mentin dividendele, ar putea obtine astfel 10 miliarde lire.

Aceasta le-ar permite sa acorde credite in valoare de 50 miliararde lire catre publicul britanic.

Presiunile legate de finantarea bancilor vin pe fondul inchiderii momentane a crizei debitelor ce a tinut prima pagina in ultimele doua luni in Europa, reducand astfel, la momentul respectiv, o sursa importanta de finantare.

Sistemul bancar britanic este in mod aparte vulnerabil datorita faptului ca se bazeaza pe imprumuturi pe termen scurt pentru a-si finanta investitiile pe termen lung. Bancile bitanice au nevoie sa refinanteze 204 miliarde lire anul viitor, aproximativ de doua ori nevoile financiare din acest an si de doua ori nivelul imprumurilor pe termen lung. Aceasta inseamna ca au nevoie sa imprumute 25 miliarde de lire lunar, dublu fata de actualul nivel de 12 miliarde de lire lunar, de anul acesta.

Costurile imprumuturilor pentru Grecia si Portugalia au crescut joi la nivelurile maxime atinse din momentul in care zona euro a lansat pachetul de sprijin in valoare de 750 miliarde euro.

Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, a declarat ca efectele unor falimente de tara ar fi mult mai severe decat falimentul Lehman Brothers in septembrie 2008. A explicat legislatorii zonei euro iau in discutie posibilitatile de reactie intr-o astfel de situatie.

"Sa ne confruntam cu o criza bancara a fost dificil dar cel putin era sectorul public ca loc unde se puteau mta activele problematice din contabilitate. Odata ce ai intrat in sfera ingrijorarilor legate de debitele suverane, nu mai exista niciun raspuns: nu mai avem o centura de siguranta".

Raportul precizeaza ca in vreme ce bancile britanice au facut o treaba responsabila atragand capital, pentru acelea de pe continent s-ar putea sa nu fie suficient pentru a le proteja "impotriva conflagratiei riscului asociat cu colapsul increderii in solventa debitelor suverane de peste tot din lume".

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#criza Europa, #criza debite suverane, #refinantare banci britanice efecte recesiune globala , #criza
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
cine mai face afaceri cu occidentul putrezit?