Presa internationala - Bursele, panicate de situatia din Grecia

Vineri, 07 Mai 2010, ora 08:53
1093 citiri
Presa internationala - Bursele, panicate de situatia din Grecia

Preturile actiunilor americane au pierdut masiv din valoare joi, in cadrul uneia dintre cele mai salbatice zile de tranzactionare de pe Wall Street, ceea ce a determinat printre altele anularea unor tranzactii din cauza temerilor legate de posibile erori de computer.

Preturile actiunilor la nivel global au fost afectate toata ziua de joi - ca si toata aceasta saptamana - de ingrijorarile crescande legate de posibilitatea raspandirii situatiei din Grecia, insa nivelul maxim al ingrijorarii a fost atins in cadrul sesiunii de tranzactionare de la New York cand actiunile au avut miscari bruste in jos in valoare de sute de miliarde dolari, informeaza Financial Times.

Securities and Exchange Commission si Commodity Futures Trading Commission, orgnaizatii care reglementeaza si arbitreaza piata de capital americana pentru actiuni si contracte futures au declarat ca vor "verifica activitatea neobisnuita de tranzactionare care a avut loc intr-o perioada atat de scurta" si au expicat ca vor lucra indeaproape cu bursele pentru a proteja investitorii.

Prabusirea burselor a afectat de asemenea negocierile din Senatul american privind reforma financiara din Statele Unite, unde unul dintre senatori a solicitat un raspuns "pentru posibilitatea ca unele calculatoare de mare viteza sa genereze tranzactii false si sa transforme piata intr-un haos".

S&P 500 a inchis ziua de tranzactionare cu o pierdere de 3.2 procente, la 1128.5 puncte, dupa ce minimele atinse au fost cu aproximativ 100 de puncte mai jos, miscare ce a amintit de zilele negre ale crizei financiare. La mijlocul sesiunii indicele coborase cu 4 procente; 6 minute mai tarziu pierduse 8.6 procente, pana la 1065.8. in urmatoarele 10 minute revenise la 1200 de puncte.

Dow Jones a suferit cea mai agresiva pierdere intra-day - 998.5 puncte, echivalentul a 9.2 procente, inainte de a inchide ziua cu doar 3.2 procente pe minus.

Nasdaq a declarat ca va anula tranzactiile efectuate intr-un interval de 20 minute, timp in care preturile s-au miscat cu mai mult de 60 de procente. Cei de la Nasdaq au precizat ca "decizia nu poate fi contestata".

Zvonurile au pus aceasta miscare pe seama unei erori de tranzactionare la o mare banca; Citigroup a declarat publica ca nu exista nicio dovada ca Citi sa fie implicata intr-o asemenea eroare de tranzactionare.

Procter&Gamble, companie a caror actiuni s-au tranzactionat pana la minus 37 de procente, a declarat: "Nu suntem in pozitia de a comenta detaliile unei tranzactii individuale insa consideram ca tranzactia a fost o eroare".

Pretul aurului a crescut pana la peste 1200 dolari pe uncie, in vreme ce pretul petrolului a coborat cu peste 5 dolari pentru un baril.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#panica burse americane, #criza Grecia, #extindere criza debite, #efecte recesiune globala , #criza