Presa internationala: China a devenit cel mai mare consumator de energie

Marti, 20 Iulie 2010, ora 09:55
1441 citiri
Presa internationala: China a devenit cel mai mare consumator de energie

China a depasit Statele Unite devenind astfel cel mai mare consumator mondial de energie, conform cifrelor International Energy Agency, facute publice luni.

Noul statut al Beijingului ar putea sprijni China pentru ca aceasta sa devina si mai influenta pe pietele internationale de energie, unde deja are o pozitie de top, ceea ce i-ar folosi la modificarea si ajustarea preturilor in functie de propriile nevoi, informeaza Financial Times.

China a ajuns in varful acestui clasament mult mai repede decat se asteptau analistii din cauza faptului ca Statele Unite au avut, in ultimul deceniu, o rata de eficientizare a utilizare a energiei mult peste cea a Chinei. La o evaluare per capital, Statele Unite in continuare folosesc energia mult mai eficient decat China insa mai putin eficient decat Europa.

Fatih Birol, economist sef al IEA, a declarat: "In anii 2000, Statele Unite au consumat de doua ori mai multa energie decat China; in prezent China consuma mai mult decat SUA". Acesta a mai precizat ca Sua si-au imbunatatit eficienta consumului de energie cu 2.5 procente in acest interval, in vreme ce China a avut o imbunatatire de doar 1.7 procente anual.

"Pe de-o parte Statele Unite au ajuns la o anumita saturare in uzul energiei insa au fost, de asemenea, multe eforturi, in special din 2005, de a folosi energia mai eficient", a explicat Birol.

Anul trecut China a consumat echivalentul a 2.252 milioane tone de petrol din surse ce include carbunele, petrolul, puterea nucleara, gaz natural si hidroenergie, cu aproximativ 4 procente mai mult decat Statele Unite.

Cresterea Chinei nu a suferit acelasi recul pe care l-a inregistrat economia americana pe fondul crizei financiare.

In 2008 a impins preturile petrolului la limitele superioare, ceea e ajutat la declansarea recesiunii globale. Birol a explicat ca este posibil ca cererea chineza mai mare pentru importuri energetice, de tip carbune sau gaz natural sa aibe acelasi efect asupra activelor respective.

O alta consecinta importanta a cresterii Chinei printre consumatorii de energie este ca va deveni un factor din ce in ce mai important in determinarea modului in care se va folosi la nivel globala energia - de la tipurile de masini produse pana la specificul centralelor energetice construite. Aceasta inseamna ca tot China va determina modelele de consum energetic in afara granitelor sale. "Va fi un puternic efect multiplicat", a conchis Birol.

Desi IEA a avertizat ca datele legate de consumul chinez anul de trecut sunt inca preliminare, trendul ascendent al Chinei in consumul energetic a fost foarte bine stabilit, cu decidentii politici occidentali concentrandu-se pe probleme de tipul agresivitatii Beijingului in incercarea de a-si asigura petrol din Kazakhstan dar si cu privire la cresterea emisiilor de carbon.

China este deja cel mai mare consumator la nivel mondial de carbune. In ciuda vastelor resurse pe care le detine, importurile sale de carbune termal sunt estimate sa atinga cifra de 105 - 115 milioane de tone anul acesta, plasand-o astfel in fata Japoniei, in prezent cel mai mare importator de carbune. In urma cu doar trei ani China era un exportator net de carbune.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#criza mondiala, #consum energie China, #top cosnumatori energetici, #politica energetica , #criza