Presa internationala - China, ingrijorata de evolutia Europei

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 11:00
1750 citiri
Presa internationala - China, ingrijorata de evolutia Europei

China a solicitat autoritatilor europene sa-si sustina afirmatiile prin indicarea posibilitatilor reale pe care le au pentru a gestiona problemele legate de datoriile publice din zona euro si sa scoata din criza intregul bloc, cat mai repede.

China, care este un investitor important in moneda euro, avand o parte masiva insa secreta din rezerva de 2,65 trilioane de dolari mentinuta in euro, a declarat ca sustine masurile adoptate de autoritatile europene pentru a inlatura problemele de plati aparute in unele regiuni, insa a facut clar faptul ca ar dori ca aceste masuri sa aiba un efect vizibil, informeaza Reuters.

"Suntem foarte ingrijorati cu privire la posibilitatea de a controla criza europeana", a declarat ministrul chinez al Comertului, Chen Deming, in cadrul unui dialog intre China si Uniunea Europeana.

"Dorim sa vedem daca UE este apta sa controleze riscurile datoriilor suverane si daca consensul poate fi transferat in actiunea reala pentru a putea permite Europei sa iasa din criza financiara intr-o forma competitiva", a declarat acesta.

Ingrijorarile conform carora criza din zona euro va depasi zonele de periferie si se va extinde catre centrul Uniunii, afectand economii precum Spania si Italia, au atarnat greu in evaluarea riscului de catre pietele financiare anul acesta, afectand evolutia euro.

In octombrie, premierul chinez, Wen Jiabao, a promis sa cumpere bonduri guvernamentale grecesti odata ce Grecia s-a intors catre piata de titluri de stat, intr-o incercare de a arata incredere in aceasta economie pentru ca investitorii, la randul lor, sa-si recapete increderea.

Imigratia clandestina pune in pericol acordurile europene

Ingrijorarile cu privire la grecii care cauta azil in afara Greciei a determinat cateva tari europene sa suspende cooperarea cu Grecia in probleme de migratie, indicand astfel probleme grave in cadrul blocului de tari in care trecerea granitelor este, teoretic cel putin, libera.

Pentru cateva luni, Grecia s-a confruntat cu un flux fara precedent de refugiati ce veneau dinspre Asia si Africa, via Turcia, in conditiile in care acestia au identificat veriga slaba a securitatii granitelor in Europa, informeaza Financial Times.

Recesiunea a determinat o criza umanitara cum rar se intalneste intre granitele Uniunii, criza partial facuta public in momentul in care Comisia Europeana a acceptat sa coordoneze patrule de urgenta pe granitele Uniunii in octombrie, moment in care o astfel de masura era luata in premiera.

Insa, dincolo de problema umanitara imediata, situatia a inghetat relatiile intre cele 27 de tari membre ale UE si a determinat aparitia unui acord care parea necesar pentru mentinerea liberei circulatii in cadrul Uniunii.

Pactul Schengen care abolea granitele individuale in 1995 este considerat drept una dintre principalele achizitii ale Europei unite, insa se bazeaza si pe alte acorduri care sunt acum puse in pericol de situatia Greciei.

Mai exact, unele tari printre care Suedia si Marea Britanie au suspendat implementarea conventiei de la Dublin care permite autoritatilor europene sa trimita inapoi imigrantii care care cauta refugiu intr-una dintre tarile europene.

Conventia de la Dublin este anterioara pactului Schengen si este considerata masura de baza care permite tarilor europene sa-si deschida granitele, permitand in egala masura sa respinga orice imigrant care creeaza probleme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#criza Europa, #interventie China Europa, #imigratie Europa, #probleme granite Europa , #criza