Presa internationala - Conflict diplomatic intre China si Japonia

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 10:02
2424 citiri
Presa internationala - Conflict diplomatic intre China si Japonia

China a suspendat schimburile la nivel inalt cu Japonia si a avertizat ca va adopta "contra-masuri puternice" dupa ce un tribunal japonez a extins perioada de detentie a unui capitan de nava de pescuit chinez, arestat in urma cu aproape doua saptamani.

Tribunalul, din prefectura japoneza Okinawa, a decis duminica sa prelungeasca retinerea lui Zhan Qixiong, capitan al unui vas de pescuit despre care oficialii japonezi au aratat ca a agresat navele garzii de coasta care incercau sa-l escorteze inapoi in apele teritoriale chienze, dupa ce acesta fusese prins pescuind in jurul unor insule revendicate atat de Japonia cat si de China, informeaza Financial Times.

Detentia sa urma sa expire duminica insa acum procurorii au timp pana pe 29 septembrie pentru a decide daca il vor pune sub acuzare sau nu. Nava de pescuit impreuna cu echipajul au fost eliberate.

Suspendarea de catre China a relatiilor diplomatice cu Japonia este un fapt ce reactualizeaza conflictul diplomatic dintre cele doua tari, incheiat in 2006.

"China solicita eliberarea imediata a capitanului, fara impunerea altor preconditii", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de Externe chinez, intr-o declaratie facuta duminica, dupa decizia curtii chienze. "Daca Japonia actioneaza in ciuda acestei solicitari si decide sa faca o greseala dupa alta, China va adopta contra-masuri puternice iar Japonia va suporta consecintele".

China a suspendat deja schimburile bilaterale la nivel provincial si ministerial, dupa cum se arata in declaratia ministrului de Externe.

De vreme ce capitanul a fost arestat, Beijingul a oprit, de asemenea, discutiile privind noi zboruri intre cele doua tari, dar si discutiile depsre cooperarea bilaterala in industria carbunelui si co-exploatarea rezervelor de gaz din estul Marii Chinei.

Oficialii guvernului japonez au insistat in mod repetat ca procedurile impotriva capitanului chinez sunt o problema locala si au insistat ca este nevoie de o tratare calma a problemelor din partea Chinei.

Conform rapoartelor media japoneze, primul ministru nipon, Naoto Kan, a tinut o intalnire de urgenta pentru a vedea care sunt masurile optime in situatia de fata si reactia pe care Tokio ar trebui sa o aiba la tentativele Chinei de a extrage gaz dintr-o regiune revendicata de catre Japonia.

Un purtator de cuvant al ministerului de externe a declarat vineri: "China detine suveranitate deplina si drepturi de jurisdictie asupra rezervelor de gaz din Chunxiao iar activitatile Chinei in aceasta regiune sunt complet rezonabile si legale".

China are dispute indelungate cu multi dintre vecinii sai, incluzand Japonia, India, Taiwan si numeroase natiuni din sudul Asiei.

In ultimii ani, pe masura ce China a devenit mai bogata si mai puternica, a abordat disputele intr-un mod mai direct si mai agresiv decat in trecut.

Sambata, grupuri de protestatari chinezi s-au adunat in fata ambasadei japoneze sin Beijing si in fata consulatului japonez din Shanghai, strigand sloganuri impotriva actiunilor japoneze.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza Asia, #conflict diplomatic China Japonia, #disputa teritoriala China Japonia , #criza