Ziare.com

Presa internationala - Europa se pregateste pentru noi imprumuturi

de Brandusa Stefanescu
Luni, 06 Septembrie 2010, ora 10:07

   

Presa internationala - Europa se pregateste pentru noi imprumuturi
Criza creditelor din zona euro este pe cale sa intre intr-o noua faza de dezvoltare, in conditiile in care guvernele se pregatesc sa mareasca obtinute din pietele financiare, pentru a finanta economiile a caror crestere se apropie de 0.

Unii strategi economici considera ca unele dintre economiile mai slabe ar fi expuse riscului de a nu reusi sa obtina toti banii necesari din piete, unele dintre guverne intentionand sa se imprumute luna aceasta dublu fata de august, informeaza Financial Times.

Guvernele zonei euro vor incerca sa obtina 80 miliarde euro din pietele financiare in septembrie, in comparatie cu doar 43 miliarde euro, bonduri emise in august. Se estimeaza ca Spania va imprumuta 7 miliarde, fata de 3.5 miliarde in august, conform datelor ING Financial Markets.

Spania, Portugalia si Irlanda, considerate economii periferice ale zonei euro, sunt considerate ca cele mai expuse pericolului de a fi ocolite de investitori, in conditiile in care ingrijorarea persista cu privire la stabilitatea bancilor si economiilor acestor tari. Grecia nu mai este o problema deoarece imprumuturile de urgenta care i-au fost acordate ii acopera nevoile de finantare pentru urmatorii doi ani.

Padhraic Garvey, strateg pe politicile dobanzilor in pietele dezvoltate la Financial Markets, a declarat: "Ne indreptam catre o perioada critica cu sanse crescande ca un guvern sa nu reuseasca sa atraga banii de care are nevoie".

"Spania, Portugalia si Irlanda sunt cele care prezinta cea mai mare ingrijorare. Sunt investitorii doritori sa parieze pe cresterea acestor tari sau sa cumpere titluri de credit emise de acestea? Inca nu vad investitori dispusi sa cumpere economii periferice".

Unii strategi considera ca intoarcerea investitorilor din vacante, saptamana aceasta, poate creste volatilitatea in aceste piete deoarece multi si-au suspendat deciziile cu privire la propriile portofolii in aceasta vara.

Insa cand majoritatea investitorilor se intorc la lucru, unii ar putea incepe sa vanda titlurile de debit ale economiilor periferice in saptmanile urmatoare, mai ales ca prognozele pentru economiile europene s-au deteriorat. In ciuda unor date mai bune decat asteptarile venite din Statele Unite, saptamana trecta, ingrijorarile legate de o reintrare in recesiune au crescut.

Insa alti strategi economici considera ca guvernele vor reusi sa-si stranga banii de imprumut din pietele financiare, chiar daca vor trebui sa plateasca prime mai mari pentru atragerea investitorilor. Acestia considera ca tari precum Portugalia si Irlanda au strans deja banii de care au nevoie anul acesta.

Randamentele la titlurile de stat in economiile periferice ar putea creste, ca urmare a presiunilor de vanzare - randamentele avand o relatie inversa cu pretul acestor instrumente.

Diferenta dintre randamentele titlurilor de stat germane - etalonul pentru piata europeana - si cele ale zonei euro, s-ar putea mari, de asemenea. Irlanda trebuie deja sa plateasca o prima de risc marita cu 3.56 procente fata de standardul bondurlor germane.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 979 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asta inseamna ca va creste costul creditelor iar tari precum Romania se vor imprumuta foarte greu. Sa vedem daca macar FMI va mai acorda credite cu dobanda mai mica altfel tara va intra in colaps!

Ce soarta avem!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor