Presa internationala FED, pregatita sa intervina in economia americana

Sambata, 28 August 2010, ora 11:16
2072 citiri
Presa internationala FED, pregatita sa intervina in economia americana

Rezerva Federala este pregatita sa stimuleze economia americana si detine si instrumentele potrivite pentru a proceda astfel, a declarat, vineri, seful FED, Ben Bernanke.

El a spus ca FED este pregatitat inclusiv pentru marirea detinerilor de titluri de capital, precum bonuri de Trezorerie si alte active, metoda prin care, in mod traditional, FED-ul poate injecta capital in economie.

Comentariile facute de catre presedintele FED au venit intr-unul dintre cele mai asteptate discursuri ale acestuia din ultimele luni, pe fondul unei cresteri a ingrijorarii pietelor in privinta economiei slabe si a somajului foarte ridicat, informeaza Financial Times.

Vestile rele au continuat si vineri, cu anuntarea cifrelor modificate pentru productia economica in cel de-al doilea trimestru, cu o crestere anualizata revizuita dela 2.4 procente la doar 1.6 procente.

"Problema in acest moment nu este daca detinem uneltele necesare pentru a sprijini activitatea economica si a ne proteja impotriva deflatiei. Le detinem", a declarat Bernanke in discursul sau de la simpozionul anual al Kansas City Fed, in Jackson Hole, Wyoming.

Singura problema, a precizat acesta, este daca "beneficiile fiecarui instrument, in termeni de stimul aditional, sunt superioare costurilor asociate sau riscurilor de a utiliza instrumentul respectiv". Bernanke a mai declarat ca FED-ul este pregatit sa actioneze "in special daca perspectivele se vor deteriora semnificativ".

Insa nu a precizat cat de mare ar trebui sa fie o depreciere pentru a se recurge la actiuni speciale din partea FED, omisiune care subliniaza diviziunea din cadrul decidentilor FED cu privire la interventia in economie.

Reactii dupa discurs

Randamentele titlurilor de Trezorerie, care au o relatie inversa cu preturile acestora, au crescut dupa discursul lui Bernanke, in conditiile in care pietele se asteptau la o sugestie legata de cumpararea mai multor astfel de titluri de catre banca centrala.

Richard Volpe, coordonator pe dobanzi la RBS Securities, a declarat ca "Presedintele FED a ridicat stacheta pentru piete, astfel incat ne putem astepta la o relaxare monetara doar daca economia se deterioreaza semnificativ".

Subliniind instrumentele "neconventionale" pe care FED-ul le-ar putea folosi, Bernanke a indicat cumparari suplimentare de titluri de capital pe termen lung, schimbarea declaratiilor FED-ului si reducerea dobanzilor platite pe rezervele excesive.

Bernanke a declarat ca nu exista motive pentru ca FED-ul sa creasca tinta de inflatie pe termen mediu, dincolo de nivelurile consistente cu stabilitatea preturilor.

"O astfel de masura ar avea sens intr-o situatie in care o perioada prelungita de deflatie ar slabi considerabil increderea publicului in abilitatea bancii centrale de a obtine stabilitatea preturilor, astfel incat s-ar impune masuri drastice pentru a reface increderea", a declarat Bernanke. Insa, pe termen scurt, a mai precizt acesta, preconditiile pentru o reluare a cresterii in 2011 "par a nu se fi modificat".

In ciuda unei revizuiri considerabile a prognozelor pentru cel de-al doilea trimestru, multi economisti au fost incurajati de catre cifrele care, de obicei, produceau panica in piete.

"Prin cifre incurajatoare vrem sa spunem ca o crestere sub asteptari este mult mai buna decat o reintrare in recesiune", a declarat Constance Unter, economist sef la Alladin Capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#criza SUA, #declaratii FED, #interventie FED, #economia americana, #declarati Bernanke , #criza