Presa internationala - Investitorii globali se arata sceptici

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 10:37
1149 citiri
Presa internationala - Investitorii globali se arata sceptici

Periclitarea climatului fiscal si al optimismului din zona euro cu o viteza mai mare decat cea a diverselor restrangeri din Statele Unite, constituie o scuza pentru investitori, astfel incat acestia se retrag din pietele mai riscante.

Cresterea randamentelor la bondurile grecesti a determinat ingrijorari in randul investitorilor ca nu cumva lucrurile sa fie scapate de sub control. S-au adaugat la aceste temeri si date neaspteptat de negative cu privire la situatia saptmanala a pietei muncii americane, infomreaza Financial Times.

"Investitorii au ridicat problema daca nu cumva situatia greceasca ar putea degenera in ceva mai rau, intr-un moment in car eperceptiile despre un scenariu economic optimist raman vulnerabile unei intoarceri a factorilor favorabili", a declarat Andrew Wilkinson, analist senior la Interactive Brokers.

Traderii au fost de asemenea atenti la ultimele decizii privind dobanzile de referinta ale Baancii Centrale Europene si ale Bancii Angliei.

Niciuna dintre acestea nu si-a modificat dobnda cheie de politica monetara insa BCE a reiterat ca va extinde dobanzile relaxate pentru a putea accepta bonduri grecesti drept colateral - o confirmare care a fost bine-venita in Atena unde pozitia sistemului bancar pare sa fie incredibil de precara.

Desi aparent sub control - bondurile tarilor considerate periferice in zona euro stabilizandu-se in ultima vreme - criza greceasca are in continuare, in mod cert, capacitatea de a agita investitorii.

In plus fata de asceasta, perspectivele unei schimbari in politica monetara a Statelor Unite are efecte contrare asupra participantilor la piata. Vanzarea masiva de pe Wall-Street de joi a fost pusa in seama unor comentarii pe aceasta tema apartinand presedintelui Kansas City Federal Reserve, Thomas Hoening.

Hoening a declarat ca el considera ca dobanzile pentru dolarul american ar trebui crescute in viitorul apropiat pentru a preveni o crestere speculativa a preturilor bunurilor, venita pe fondul banilor care se ofera de catre banca centrala aproape gratis. Chiar a specificat o miscare de pana la 1 procent, fata de actualul nivel care se situeaza la 0.25 procente, dobanda anuala pentru dolarii americani.

In timpul acestei declaratii, presedintele FE, Ben Bernanke, indica o scadere a pietei de munca americane si sugera o continuare a actualei politici monetare. Cele mai recente date despre nivelul consumului in Statele Unite sustin opiniile dupa care consumatorii sunt in continuare reticienti.

Investitorii au perceput negativ aceste informatii, chiar daca contrare, ceea ce a determinat o inchidere partiala a pozitiilor pe bursa americana, marcand profiturile obtinute dupa cresterile recente.

Scepticismul in privinta pietei americane s-a originat si in acccentuarea problemelor legate de bondurile grecesti, in conditiile in care randamentul pentru aceste titluri a crescut pana la 7.58 procente, maximul atins din noiembrie 1998 pana in prezent, fapt ce reflecta riscul pe care aceste bonduri il poarta. Diferenta dintre randamentul bondurilor grecesti si cele germane, ambele denominate in euro, a crescut pana la peste 4 procente.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#investitori globali, #criza Grecia, #perspective pesimite, #efecte recesiune globala , #criza