Presa internationala - Piata americana a muncii da semnale negative

Sambata, 07 August 2010, ora 10:07
1623 citiri
Presa internationala - Piata americana a muncii da semnale negative

Presiunea pe Rezerva Federala americana a crescut si mai mult vineri, in sensul unei relaxari si mai mari a politicii monetare, dupa ce datele oficiale au aratat ca sectorul privat a creat, in iulie, mai putine locuri de munca decat se estima.

Desi rata somajului a ramas constanta, la 9.5 procente, mediul de afaceri american a creat noi locuri de munca si o rata a somajului mai mica decat cea de anul trecut. Statele de plata private au crescut cu 71.000 locuri de munca, sub nivelul estimarilor care plasau cresterea in jurul a 90.000, informeaza Financial Times.

Evidenta unei scaderi a ratei de crestere economica, pentru care numarul de locuri de munca functioneaza ca principal indicator, a determinat dezamagire in randul investitorilor, ducand in jos pretul actiunilor, atat in Statele Unite cat si in Europa.

Raportul despre situatia locurilor de munca a venit inaintea intalnirii Rezervei Federale care va avea loc marti, intalnire la care decidentii vor lua in calcul posibilitatea unei modificari de politica monetara.

"Cifrele de astazi vor determina probabil aparitia unui stimul mai puternic din partea FED, a administratiei si a Congresului", a declarat John Stoltzfus, strateg economic la Ticonderoga Securities.

In conditiile in care dobanzile sunt deja aproape de zero, FED-ul va trebui sa opereze orce stimul monetar prin intermediul bilantului sau contabil care este deja in excedent de 2.300 miliarde dolari.

Desi cei mai multi economisti nu se asteapta la o cumparare masiva de active in aceasta faza, FED-ul ar putea decide sa utilizeze aceasta masura prin marirea pozitiilor pe care deja le detine pe active bursiere.

Sectorul privat american a creat mai multe locuri de munca decat in mai si iunie insa mai rata de crestere este mai mica decat in martie si aprilie, pastrand cu greu pasul cu cresterea populatiei. Intre timp, rata somajului a ramas pe loc procentual, in timp ce forta de munca americana s-a redus pentru a treia luna consecutiv.

Elementele incurajatoare ale raportului legat de forta de munca sunt intarirea continua a statelor de plata in sectorul de productie si cresterea mediei pe veniturile pe ora si pe saptamana - fapte pe care economistii optimisti le indica drept semnale pentru o crestere iminenta a angajarilor.

Slabirea in piata muncii este cea mai recenta lovitura atat pentru administratia Obama cat si pentru Democratii din Congres care trebuie sa trateze scepticismul publicului cu privire la poiticile economice pe care le implementeaza, inaintea alegerilor care vor avea loc la mijlocului lui noiembrie.

Obama a declarat vineri ca este un semnal pozitiv faptul ca sectorul privat continua sa creeze locuri de munca, insa a adaugat ca "Depasirea oricarei receiuni, mai mult sau mai putin similara cu aceasta, necesita trecerea unui interval de timp".

Republicanii au raspuns la cifrele legate de piata muncii prin liderul din Congres al acestora, John Boehner, care a decalarat "Bine ati venit la realitatea Presedintelui Obama in care promisiunile sunt incalcate, cheltuielile sunt in afara controlului iar politicile de stimulare au parte de esec".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#criza SUA, #criza Europa, #piata muncii SUA, #somaj SUA, #economia americana , #criza