Presa internationala - Portugalia, aproape de retrogradarea S&Ps

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 11:07
1017 citiri
Presa internationala - Portugalia, aproape de retrogradarea S&Ps

Portugalia continua sa nege cu vehementa faptul ca s-ar afla sub presiune internationala pentru accesarea unui pachet de sprijin similar celui oferit Greciei si Irlandei, dupa ce agentia de rating Standard & Poor's a avertizat ca ar putea cobori ratingul acordat datoriilor suverane ale Portugaliei.

Primul ministru, Jose Socrates, a raspuns cand a fost intrebat daca se fac presiuni asupra guvernului sau pentru acordarea sprijinului financiar ca "nu este adevarat, nu este nicio presiune. Nu avem nevoie de sprijin extern", informeaza Financial Times.

Comentariile sale au venit la putin timp dupa ce S&P a avertizat cu privire la posibila retrogradare a datoriei suverane pe termen lung in urmatoarele trei luni, din cauza riscului iminent al posibilitatii de ajutor extern. O astfel de retrogradare ar determina automat cresterea dobanzilor la care Portugalia poata accesa imprumuturi pe termen lung.

Avertismentul este precum combustibilul aruncat pe focul ingrijorarilor cu privire la raspandirea crizei debitelor in zona euro inspre economii mai mari precum Spania si Italia, dupa ce sunt atinse economiile mai mici - Grecia, Irlanda, Portugalia.

S&P estimeaza, de asemenea, o recesiune adanca pentru Portugalia in 2011, cu economia contractandu-se cu 2 procente, in comparatie cu estimarile guvernamentale care plaseaza cresterea pe 2011 a Portugaliei la 0.2 procente.

Guvernul a facut "progrese slabe cu privire la reformele necesare cresterii economice" pentru a anula impactul masurilor de austeritate, ca urmare cresterea economica se va lasa asteptata, se arata in raportul agentiei de rating.

Totusi, primul ministru portughez insista pe faptul ca nu este niciun motiv ca temerile investitorilor sa creasca si, odata cu acestea si dobanzile la care sunt dispusi sa acorde imprumuturi Portugaliei. "Pozitia guvernului este clara. Nu avem nevoie de nicio forma de ajutor. Ceea ce ne trebuie este increderea in propria economie", a declarat primul ministru portughez, aducand aminte de declaratiile apropae identice facute de primul ministru irlandez in urma cu cateva saptamani, inaintea acordarii imprumutului de peste 80 miliarde euro.

Bancile irlandeze sunt expuse pe periferiile europene

Bancile irlandeze se gasesc printre cele mai expuse pe unele dintre tarile cele mai slabe economic din zona euro, in ciuda volumului scazut de operatiuni externe al industriei bancare irlandeze.

Conform analistilor, din datele celor mai recente rapoarte ale organizatiei internationale de reglementare Bank for International Settlements (BIS), bancile irlandeze, impreuna, formeaza cel de-al cincilea cel mai mare creditor al Itlaiei, cu o suma totala de 40.9 miliarde dolari, acordati drept imprumuturi, noteaza tot Financial Times.

Bancile irlandeze se situeaza in topul clasamentului si printre creditorii unor tari precum Portugalia, Grecia, si Spania, chiar daca economia irlandeza este pe locul 15 in Uniunea Europeana.

Aceste date subliniza ingrijorarea ca relatiile dintre institutiile cu probleme si chiar intre economiile suverane cu probleme ale Europei sunt mult mai adanci decat au realizat decidentii politici, sugerand astfel un risc sporit de contagiune a crizei. Cifrele acopera expunerea bancilor la alte tari prin intermediul impumuturilor acordate bancilor, companiilor sau direct statelor.

Interconecarea sistemului bancar irlandez cu alte economii periferice este exacerbat de folosirea de catre unele banci straine a centrului financiar care este Dublinul, din cauza nivelului redus de taxe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#criza Portugalia, #criza debite suverane, #expunere periferii, #sistem bancar Irlanda , #criza