Presa internationala - Somajul afecteaza refacerea economiei americane

Sambata, 03 Iulie 2010, ora 10:03
1440 citiri
Presa internationala - Somajul afecteaza refacerea economiei americane

Piata americana a muncii a pierdut in mai 652.000 de locuri de munca, cea mai mare scadere lunara din 1995 pana in prezent, in conditiile in care sunt in crestere temerile legate de o posibila stagnare a economiei americane.

Cifrele legate de somaj in Statele Unite ofera informatii despre numarul de oameni care detin un loc de munca sau numarul de oameni care sunt in cautarea unui loc de munca, ceea ce in face un instrument foarte relevant pentru mersul general al economiei, informeaza Financial Times.

Datele pietii de munca americane, facute publice vineri indica faptul ca mediul de afaceri a creat un numar modest de 83.000 de locuri de munca in iunie. Raportul guvernamantal al locurilor de munca a dezamagit economistii si a confirmat faptul ca piata muncii si-a pierdut impulsul inca din aprilie, cand statele de plata din mediul privat au atins 241.000 de noi locuri de munca.

Rata in scadere a noilor locuri de munca in mediul privat este un pas inapoi pentru administratia Obama si pentru democrati care se gasesc inaintea alegerilor de mijloc de mandate in noiembrie, perioada in care economia va fi tema principala.

Sondajele indica faptul ca locurile de munca si sanatatea economiei continua sa fie principala preocupare si problema a majoritatii americanilor, dintre care unul din trei fie a avut parte de somaj, fie a fost obligat sa lucreze cu jumatate de norma in ultimele 12 luni.

Un fapt pozitiv in datele facute publice vineri a fost faptul ca rata somajului a fost in declin, de la 9.7 procente, la 9.5 procente, cel mai scazut nivel din iulie 2009.

Insa economistii au punctat rapid faptul ca scaderea procentuala a fost determinata de faptul ca piata muncii s-a contractat cu 652.000 de locuri de munca luna trecuta. Aceasta sugereaza faptul ca cei ce au revenit la munca anul acesta au fost lasati deoparte.

Economia americana a pierdut 125.000 de locuri de munca luna trecuta insa aceasta scadere a fost rezultatul disponibilizarii angajatilor temporari ai guvernului.

Multi economist considera ca sustinerea refacerii economice a Statelor Unite are nevoie de impulsul unor mici pachete de stimuli care sa ofere sprijin administratiilor locale sis a extinda beneficiile somerilor. Masura a fost repinsa sistematic datorita votului republican din Senatul american.

"Cele doua lucruri care cresc cu rata cea mai mare de crestere in aceasta economiei sunt dimensiunile guvernului federal si povara amenintatoare a datoriei nationale", a declarat Mitch McConnel, lider republican in Senatul american.

"Cand America va incepe cu adevarat sa creeze locuri de munca de durata in sectorul privat, care vor ajuta la cresterea economiei, aceasta va fi in ciuda masurilor luate de govern si nu datorita acestora".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#criza mondiala, #somaj SUA, #efecte recesiune globala, #refacere economie americana , #criza