Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: UE a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei

Vineri, 26 Martie 2010, ora 10:25
1438 citiri
Presa internationala: UE a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei

Liderii din zona euro s-au pus de acord joi noapte cu privire la detaliile unui plan de salvare pentru Grecia care include si asistenta din partea FMI dar si imprumuturi bilaterale din partea statelor membre ale Uniunii Europene.

"Speram ca acest fapt va constitui o asigurare suficienta pentru toti investitorii in bonduri grecesti ca zona euro nu va lasa niciodata Grecia sa se prabuseasca" a declarat Herman Van Rompuy, presedinte al Consiliului European. "Daca exista pericole, ceilalti membri ai zonei euro vor interveni", se arata in Financial Times.

Acordul la care s-a ajuns a survenit dupa ce se ajunsese la o neintelegere intre Franta si Germania privind principiile salvarii.

In cadrul acordului la care s-a ajuns intre Franta si Germania , Grecia va primi, "in situatia unor dificultati foarte serioase", coordonatele unor imprumuturi bilaterale din partea partenerilor sai europeni, dar si asistenta din partea FMI, aspect caruia Franta anterior i se opusese.

Van Rompuy a declarat ca va fi un mecanism bazat pe colaborarea dintre membrii zonei euro si FMI. Proportia finantarii va fi, la solicitarea Frantei, o treime FMI si diferenta acoperita de statele europene.

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, care si-a exprimat anterior indoieli cu privire la interventia FMI, a declarat ca este pe de-a-ntregul de acord cu intelegerea la care s-a ajuns, mai ales ca aceasta reuseste sa mentina responsabilitatile guvernelor europene.

Intelegerea a impins zona euro inapoi din panta descendenta la nivelul perceptiei investitorilor cu privire la felul in care se sprijina reciproc statele membre, avand ca efect si o posibila stabilizare a pietelor financiare si a monedelor.

Ajutorul va deveni obiectul negocierilor intre Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana, astfel incat Uninea Europeana sa detina controlul asupra termenilor salvarii.

Totusi, Berlinul considera ca interventia FMI-ului va fi una substantiala.

Orice decizie a zonei euro de a imprumuta bani catre Grecia va trebui sa fie aprobata unanim, conform textului acordului, dand astfel Germaniei drept de veto.

Acordul franco-german a fost prezentat celorlalti lideri ai zonei euro, adunati la Brouxelles pentru summitul UE.

Daca planul de salvare este declansat, membrii zonei euro vor acorda imprumuturi pe masura participatiei pe care o detin in Banca Centrala Europena, astfel in cat Germani va fi tara care va face cea mai mare contributie.

BCE a anuntat ca renunta la ideea de a mari nivelul minim de sontributie la finalul acestui an. Miscarea neasteptata a eliberat din presiunea pusa asupra Greciei care si-ar fi vazut obligatiunile excluse din operatiunile de furnizare de lichiditate ale BCE daca ratingurile de creditare ale Greciei ar fi fost si mai tare coborate.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#zona euro, #situatie Grecia, #criza Grecia, #efecte recesiune globala , #criza
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Rozul cerului este viitorul descris pentru zona euro. Norishorul vaporos care planeaza deasupra Greciei a luat locul uraganului iminent dupa cateva discutii magice intre crestiniii de pe ambele maluri ale Atlanticului.