Presa internationala - UE discuta masuri de salvare a Irlandei

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 10:42
633 citiri
Presa internationala - UE discuta masuri de salvare a Irlandei

Ministrii de finante ai zonei euro au discutat marti un plan de urgenta pentru salvarea Irlandei, pe fondul ingrijorarilor ca aceasta ar putea reitera criza din Grecia, dupa ce a intervenit pentru salvarea sistemul bancar propriu.

Irlanda a declarat ca discuta masuri de stabilizare cu partenerii europeni, dar si modalitati de a reduce costurile de finantare pentru sistemul sau bancar, puternic afectat de criza, in ceea ce oficialii de top ai UE au numit o "criza de supravietuire" pentru zona euro, noteaza France24.

O sursa de la intalnire a declarat ca ministrii de finante din cele 16 tari membre ale zonei euro care s-au intalnit la Bruxelles si-au declarat sprijinul pentru masurile de austeritate adoptate de Dublin si au exprimat disponibilitatea unei interventii financiare daca va fi nevoie, insa nu au anuntat niciun fel de masura concreta.

In Dublin, primul ministru, Brian Cowen, a respins oferta, refuzand sa solicite un ajutor financiar din partea partenerilor UE, declarand ca Guvernul are bani suficienti pana la mijlocul lui 2011, aratand ca doar bancile au nevoie de ajutor.

"Costul banilor este pur si simplu prea ridicat", a declarat Cowen in Parlament. "Ceea ce facem acum este sa discutam cu partenerii europeni pentru a vedea ce masuri de stabilitate sunt necesare".

Bancile irlandeze se bazeaza din ce in ce mai mult pe fondurile venite din partea Bancii Centrale Europene, in conditiile in care alte banci comerciale s-au aratat refractare la acordarea de imprumuturi unui sistem bancar nesigur.

Iranul executa cel mai mare exercitiu militar

Pe de alta parte, Iranul a inceput ceea ce considera a fi cel mai mare exercitiu militar aerian, menit sa testeze capacitatea de a detecta din timp atacuri aeriene, atacuri pe care potentialii adversari - Statele Unite si Israelul - nu le exclud pentru a evita dezvoltarea de arme nucleare.

Presa iraniana arata ca aceste exercitii, care vor dura 5 zile, vor fi tinute in apropierea facilitatilor nucleare si vor include exercitii cu rachete de raza lunga de actiune, informeaza Reuters.

Duminica, un comandant al Garzilor Revolutionare a declarat ca fortele terestre au executat exercitii militare langa facilitatile nucleare iraniene "exact ca o lupta reala".

Tarile occidentale suspecteaza programul nuclear al Iranului ca fiind o acoperire pentru tentativa de a obtine arme nucleare. Teheranul neaga acest lucru, sustinand ca are nevoie de tehnologie nucleara pentru a genera electricitate.

Israelul, care considera ca un Iran armat nuclear ar fi o amenintare la propria existenta, dar si aliatii americani doresc luarea de masuri impotriva acestei ascensiuni, desi secretarul american pe probleme de aparare, Robert Gates, a argumentat puternic marti impotriva lansarii unei ofensive armate contra Iranului.

"Manevrele militare pe scara larga vor imbunatatii capacitatea de a face fata unor posibile amenintari din spatiul aerian iranian dar si amenintarilor posibile pentru centrle nucleare care sunt foarte importante", a declarat Ahmad Mighani, seful fortelor aeriene care raspunde de amenintarile aeriene contra Iranului.

Iranul a anuntat in mod repetat cresterea capacitatii militare pentru a arata ca este pregatit sa raspunda la o agresiune militara.

Unii oficiali occidentali suspecteaza Iranul de dezvoltarea unor rachete mai sofisticate si executa teste publice pentru rachete care ar putea purta o bomba atomica.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#razboi SUA Iran, #arme nucleare Iran, #sprijin financiar Irlanda, #criza bancara Irlanda , #criza