Preturile terenurilor agricole creste pe fondul spectrului crizei alimentare - Presa internationala

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 13:10
2616 citiri
Preturile terenurilor agricole creste pe fondul spectrului crizei alimentare - Presa internationala

Pe fondul unei crize alimentare in crestere, preturile terenurilor agricole din Marea Britanie sunt in continua crestere, Grecia ia in calcul restructurarea datoriilor publice, ceea ce determina un val de panica in pietele europene, iar Portugalia a inceput demersurile pentru negocierea sprijinului financiar, ca urmare a semi-falimentului tarii - sunt principalele subiecte tratate in presa economica internationala de marti.

Preturile terenurilor agricole in Marea Britanie au atins noi niveluri record ca urmare a cresterilor preturilor la alimente, semnalizand un trend de crestere a preturilor terenurilor la nivel global.

"Nu exista nicio recesiune in zona terenurilor arabile in acest moment, insa se anunta in viitor", a declarat Christopher Miles, analist de piata, citat de The Guardian. "Exista o lipsa de furnizori, lipsa care apare in acelasi moment in care activitatea agricola a devenit mult mai profitabila, preturile produselor agricole crescand".

Cresterea preturilor la produsele agricole si la alimente ar putea mari presiunea pe decidentii politici pentru a reduce ajutoarele acordate fermierilor in Marea Britanie si in unele tari ale Uniunii Europene.

Cresterile preturilor la produsele agricole reflecta atat factori globali, cat si factori domestici. Preturile la produsele agricole continua sa creasca, chiar daca Goldman Sachs si-a sfatuit investitorii sa marcheze profiturile pentru ca piata ar putea inregistra o corectie. Pretul graului a crescut dupa ce anul trecut Rusia si Ucraina a inregistrat o recolta slaba, impunand o interdictie temporara pe exporturi.

Grecia ia in calcul restructurarea debitelor

Guvernatorul bancii centrale a Greciei a declarat luni ca reformele structurale si fiscale din tara sa, desi sunt lente, au inlaturat posibilitatea unei restructurari a datoriilor, restructurare considerata ca nefiind nici necesara, nici dorita.

"Restructurarea nu este necesara pentru ca ne putem atinge tintele cu o corecta implementare a politicilor stabilite", a declarat Provopoulos, citat de Financial Times. "Nu este dezirabil pentru ca ar avea consecinte catastrofale asupra capacitatii noastre de a mai accesa pietele financiare ulterior".

El a adaugat, de asemenea, ca ar exista consecinte negative pentru fondurile de pensii, banci, dar si pentru cetatenii care au investit in titlurile de debit ale Greciei.

Ministrul de Finante grec a negat ca a luat in calcul restructurarea datoriilor grecesti, in cadrul intalnirii ministrilor de Finante din zona euro. Tim Geithner, secretarul Trezoreriei americane, s-a declarat in favoarea extinderii maturitatii la titlurile de debit grecesti pentru ca, ulterior, sa conteste aceasta declaratie.

Portugalia a inceput discutiile despre faliment cu FMI si UE

Guvernul portughez a inceput discutiile cu reprezentantii Uniunii Europene si Fondului Monetar International pentru a stabili termeni exacti ai ajutorului financiar in valoare de 80 de miliarde de euro - al treilea pachet similar din ultimul an, in zona euro.

Dobanzile pentru titlurile portugheze de stat au inceput luni, dupa ce in Finlanda partidul anti-euro a inregistrat o pozitie puternica la alegerile locale.

Reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International sunt prezenti in Lisabona pentru a fixa termenii a ceea ce ar putea fi cel de-al treilea faliment din zona euro, de anul acesta, noteaza France24.

Estimarile pachetului de sprijin situeaza suma in jurul a 80 de miliarde de dolari. Scopul este acela de a implementa o reforma economica radicala - incluzand privatizari, reforme ale pietei muncii si masuri menite sa intareasca sistemul bancar, afectat in prezent.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#criza alimentara, #faliment Portugalia, #faliment Grecia, #restructurare datorii, #terenuri agricole , #criza