Previziuni sumbre pentru Spania

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 08:07
3568 citiri
Previziuni sumbre pentru Spania
Foto:morevisas.com

Economia Spaniei se va contracta cu 1,5% in acest an, iar rata somajului va depasi 27%, estimeaza banca nationala, aceste perspective fiind mult mai sumbre comparativ cu cele anticipate initial de autoritatile spaniole.

Potrivit celor mai recente prognoze ale bancii centrale a Spaniei, 2013 va fi un an chiar mai dificil decat cel anterior pentru spanioli, fiind asteptata, de asemenea, o scadere puternica a preturilor pe piata imobiliara, noteaza Financial Times.

Economia va fi marcata si in acest an de cererea interna redusa, de o piata a muncii fragila si de conditii financiare dure.

Estimarile Bancii Spaniei sunt mai pesimiste comparativ cu cele ale guvernului de la Madrid, insa ele sunt in linie cu cele vehiculate de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International. Oricum, autoritatile spaniole revizuiesc in prezent prognozele oficiale, care indica o crestere economica de 0,5% in acest an.

Pe de alta parte, banca centrala sustine teoria guvernului potrivit careia economia spaniola a atins cel mai scazut nivel si se afla in prezent intr-un proces treptat de redresare. Potrivit raportului emis de institutie, produsul intern brut al Spaniei se va stabiliza spre finalul anului 2013.

"Este posibil ca economia spaniola sa isi revina deja din cea mai acuta faza a recesiunii actuale", se concluzioneaza in raport.

Astfel, anul viitor este estimata o crestere de 0,6%, insa este asteptata doar o usoara reducere a ratei somajului, la 26,8%, 2014 urmand sa fie al cincilea an consecutiv in care acest indicator depaseste 20%.

"Principala intrebare este ce se va intampla in 2014. Banca Centrala Europeana a cumparat timp pentru tari precum Spania si Italia, asigurandu-le dobanzi scazute. Intrebarea este cum va folosi guvernul spaniol timpul castigat. Va atrage investitori straini si ii va convinge de perspectivele de crestere pe termen lung ale Spaniei? Raspunsul nu e clar. In acest moment, nu vad reforme structurale pe agenda", a comentat Antonio Garcia Pascual, economist la Barclays.

Spania se confrunta de peste cinci ani cu o criza economica si financiara declansata de colapsul sectorului imobiliar. Punctul culminant al crizei a fost atins in iunie anul trecut, cand guvernul spaniol a fost nevoit sa solicite un imprumut extern de 100 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor sale.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Spania criza, #Spania scadere economie, #Spania 2013 , #criza