Roubini sustine iesirea Greciei din zona euro

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 21:42
1815 citiri
Roubini sustine iesirea Greciei din zona euro
Foto: Le Figaro

Economistul Nouriel Roubini pledeaza pentru o "iesiere negociata" a Greciei din zona euro, acesta fiind un rau mai mic in opinia sa decat mentinerea statului elen in uniunea monetara.

"Salvarea Greciei va fi foarte dificila, o iesire ordonata din zona euro ar fi o solutie mai buna", a spus Roubini, care a participat la forumul economic de la Astana, capitala Kazahstanului, potrivit Le Figaro.

Economistul american, supranumit "Mr. Doom" pentru ca a prezis criza financiara din 2005-2006, este convins ca pentru Grecia, parasirea zonei euro si adoptarea drahmei este singura modalitate de a reveni la crestere.

Roubini a explicat ca in Europa exista o "aversiune fata de austeritate", rezultatul alegerilor din Franta fiind un semn in acest sens.

In acelasi timp, in Germania si Austria exista o aversiune fata de planurile de sustinere pentru Grecia.

Excluderea acesteia poate provoca daune in Grecia si in intreaga Europa. Insa, in opinia lui Roubini, mentinerea Atenei in zona euro ar insemna cel putin inca cinci ani de recesiune.

"Grecii nu-si pot permite acest lucru", a adaugat el.

De asemenea, Roubini sustine ca zona euro are nevoie de o mai mare integrare politica, iar Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui ar trebui sa aiba un rol mai insemnat. Aceasta ar trebui sa injecteze lichiditate in piete pentru a stimula cresterea economica, sustine Roubini.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Nouriel Roubini Grecia zona euro, #iesire Grecia zona euro , #criza