Saxo Bank: Ucraina ar putea deveni "Zidul Berlinului" intre Rusia si Europa. Toti vom pierde!

Luni, 03 Martie 2014, ora 16:20
1960 citiri
Saxo Bank: Ucraina ar putea deveni "Zidul Berlinului" intre Rusia si Europa. Toti vom pierde!
Foto: Arhiva

Ucraina ar putea deveni "Zidul Berlinului" intre Europa si Rusia, pe fondul agravarii crizei din Ucraina, considera economistul-sef al Saxo Bank, Steen Jakobsen.

Intr-un comentariu publicat pe TradingFloor, economistul vorbeste despre situatia economica ingrijoratoare a Rusiei.

Razboi la granita Romaniei: Frontiera Ucrainei cu Rusia ar putea fi inchisa LIVE

"Am vizitat Rusia in urma cu mai putin de o luna si am plecat ingrijorat. Nu am mai primit atat de multe intrebari legate "de criza" - din partea investitorilor, a clientilor si a presei, din 2007/2008. Era vorba despre rubla slaba, criza de pe pietele emergente si forma proasta in care se afla Rusia", spune Jakobsen.

Potrivit acestuia, Rusia se afla "la colt" - din punct de vedere politic, economic si strategic.

Putin a vorbit cu Merkel despre Ucraina: Am luat masurile potrivite!

De la un surplus de cont curent de 6-8% inainte de criza, Rusia va ajunge anul acesta sau anul urmator la deficit, in pofida tarifelor ridicate pe care le practica pentru vanzarea de energie.

Tara a avut in 2013 o crestere economica mai mica de 1,3%, sub estimarile oficiale de 3%. Analistul preconizeaza ca Rusia ar putea intra in recesiune anul acesta, in absenta implementarii unei reforme reale.

In ceea ce priveste politica monetara, banca centrala a avut o atitudine curajoasa, aplicand principiul "mai bine o criza mica acum, decat o criza mare mai tarziu", a continuat Jakobsen.

"Modelul rusesc este amenintat. Tara are toate resursele necesare, atat umane, cat si minerale, pentru a fi o superputere, insa reformele economice trebuie demarate imediat.

La fel ca in 1989, Ursoaica Rusia este obosita si riscam ca Ucraina sa devina noul 'Zid al Berlinului'. Insa de aceasta data zidul este ridicat, nu daramat si trebuie sa ne amintim faptul ca toti vom pierde acest joc! Europa are nevoie de resursele de energie ale Rusiei. Rusia are nevoie de inginerii si oamenii de afaceri europeni", a adaugat economistul Jakobsen.

Interventia lui Putin in Ucraina: Rubla si bursa de la Moscova, la pamant. Ce a facut banca Rusiei

Acesta anticipeaza ca rubla va continua sa se deprecieze.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#Saxo Bank Ucraina Zid Berlin, #criza Ucraina Rusia, #economie Rusia, #depreciere rubla , #criza