Scotia se avanta spre independenta: Isi va permite pretul separarii?

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 09:02
3015 citiri
Scotia se avanta spre independenta: Isi va permite pretul separarii?
Foto: Voice of Russia

Scotia a lansat in forta in aceasta saptamana campania pentru separarea de Regatul Unit al Marii Britanii, insa consecintele economice ale acestei miscari sunt inca intens dezbatute.

Pe 18 septembrie 2014, Scotia va organiza un referendum prin care cetatenii vor decide daca tara va fi independenta sau nu. In cazul in care raspunsul va fi da, Scotia se va rupe de Marea Britanie si isi va formula propriile politici economice, politice si de aparare, scrie CNBC.

Cu mai putin de zece luni inainte de acest moment, exista inca numeroase necunoscute. In prezent, 47% dintre scotieni se declara impotriva independentei, 38% sunt pentru, iar 15% sunt indecisi.

Retinerile au motivatii preponderent economice. Potrivit unui oficial al guvernului britanic, independenta Scotiei ar insemna pentru populatie o crestere a fiscalitatii cu 1.000 de lire sterline (aproape 1.200 de euro) pe cap de locuitor.

De la momentul declansarii crizei creditelor, cele doua mari banci scotiene, Royal Bank of Scotland si HBOS (care face parte acum din Lloyds), au fost sprijinite de contribuabilii britanici sub diverse forme.

Planuri pentru o Scotie independenta

Nemultumirile cu privire la masurile de austeritate si politicile impuse de guvernul de la Londra au alimentat miscarea pro-independenta. Partidul National Scotian (SNS), aflat la guvernare si sustinator al acestei miscari, a lansat marti documentul in care sunt expuse principalele masui avute in vedere pentru o Scotie independenta.

In document se precizeaza ca tara ar trebui sa ramana in Uniunea Europeana, dar sa pastreze lira scotiana ca moneda nationala. Sunt prevazute, totodata, reduceri de taxe pentru companii, metoda care a ajutat Irlanda sa atraga investitii.

Riscurile asumate

Totusi, guvernul scotian descentralizat cheltuieste deja mai mult comparativ cu restul Marii Britanii in domenii precum educatie si sanatate, potrivit Institutului pentru Studii Fiscale, si va fi nevoit sa majoreze taxele pentru a compensa scaderea veniturilor din petrol si gaze.

De asemenea, exista riscul ca, in cazul in care Scotia devine independenta, randamentele obligatiunilor sale sa fie mai mari decat cele ale obligatiunilor Marii Britanii, care sunt intre 72 si 165 de puncte de baza, ceea ce inseamna ca datoria pe care Scotia ar trebui sa o ramburseze va fi mai mare.

Petrolul din Marea Nordului, principala sursa la bugetul de stat al Scotiei, este o resursa limitata, iar pretul ar putea scadea din nou daca Iranul revine pe piete.

Pe de alta parte, SNP argumenteaza ca, odata independenta, Scotia va fi capabila sa reduca cheltuielile, deoarece nu va mai finanta fabricarea armelor de distrugere in masa.

"Cand ne confruntam cu unele dintre cele mai dure masuri de austeritate, cum poti justifica cheltuirea unor miliarde pe arme nucleare pe care nu le va folosi nimeni vreodata?", intreaba ministrul scotian al Afacerilor Externe, Humza Yousaf.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Scotia independenta consecinte, #Scotia separare Marea Britanie, #Scotia cost independenta , #criza
Comentarii