Se apropie o noua criza a gazului rusesc?

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 07:07
1934 citiri
Se apropie o noua criza a gazului rusesc?

Va mai amintiti criza gazului din ianuarie? Vremea calda si dependenta relativ scazuta fata de gazul rusesc au facut ca romanii sa sufere mai putin de pe urma faptul ca rusii au taiat gazul Ucrainei si implicit unui sfert din Europa.

Nu la fel de norocosi au fost polonezii sau germanii. Acesta este si motivul pentru care aceste doua state si-au trimis reprezentantii la Kiev pentru a se asigura ca Ucraina nu se va afla din nou in situatia de a-i obliga pe rusi sa le taie gazul. Vizita celor doi reprezentanti este cu atat mai importanta cu cat ar putea preveni o catastrofa energetica in toiul crizei economice, scrie Deutsche Welle.

Delegatia a fost formata din ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, si omologul sau polonez, Radoslav Sikorski. "Ne aflam aici pentru a incerca macar sa evitam o noua criza de aprovizionare a Europei", a declarat Steinmeier la Kiev adaugand ca este prematur sa se exprime asupra sanselor de succes a initiativei germano-poloneze.

"Suntem constienti ca aceasta situatie necesita o implicare politica deosebita si incercam impreuna cu partenerii ucraineni sa inlaturam obstacolele reprezentate de disensiunile dintre Presedintie si Executiv", a completat ministrul german de Externe.

Cei doi oficiali nu au vorbit numai in numele Germaniei si Poloniei, ci si in numele intregii comunitati europene. Acestia le-au explicat politicienilor de la Kiev posibilele efecte negative asupra economiilor europene, grav afectate de criza economica.

Desi i-au cerut premierului Iulia Timosenko sa coopereze cu presedintele Iuscenko pentru gasirea unei solutii prin care sa se evite inchiderea robinetului de gaze, sansele ca cele doua tabere din sanul puterii de la Kiev sa ajunga la un acord in acest sens sunt foarte mici.

Ucraina, receptiva conditionat la apelurile Europei

Din cauza crizei economice care si-a pus serios amprenta pe economia tarii vecine, oficialii ucrainieni par sa fie mai receptivi la apelurile europenilor doar atunci cand acestia din urma vorbesc de acordarea unui nou ajutor financiar international pentru administratia de la Kiev.

Problema este ca negocierile pentru un nou acord de finantare se pot intinde chiar si pe cateva luni de zile, iar Ucraina are nevoie de bani rapid. De foarte multi bani.

Pana sa ajunga sa primeasca alti bani, Kievul mai are de indeplinit cateva obligatii asumate in contractul precedent de finantare cu FMI. Institutia internatioanala are deschisa pentru Ucraina o linie de credit in valoare totala de 16,4 miliarde dolari, suma din care mai trebuie virata doar o transa de aproximativ 3 miliarde euro.

Acordarea celei de a treia transe este conditionata de finantarea deficitului bugetar, de cresterea pretului la gaze pentru consumatorii ucraineni precum si de alte reforme, conditii pe care Kievul nu le-a indeplinit si nici nu pare sa le poata realiza prea curand.

Economistii acrediteaza ideea ca banii din visteria Ucrainei s-ar putea termina la inceputul lunii iulie, cu mult mai repede decat isi doreste, daca se poate spune asa, Uniunea Europeana.

Aceasta posibilitate ingrijoratoare nu este anulata nici macar de anuntul premierului rus Vladimir Putin, care a precizat ca Rusia a achitat Ucrainei 2,2 miliarde dolari pentru transportul gazului rusesc catre Europa.

Suma acopera taxele de tranzit pana la inceputul lui 2010 si reprezinta practic un credit acordat Ucrainei. Dar Putin a avertizat totodata ca nu va face nicio concesie suplimentara Kievului si ca autoritatile ucrainene trebuie sa isi achite la timp propria factura la gaze, in caz contrar robinetele vor fi inchise, mai scriu jurnalistii DW.

Factura taiat de Gazprom nu este deloc mica, in conditile in care Ucraina trebuie intai sa-si asigure intreagul necesar intern si abia apoi poate furniza gaz mai departe catre Europa. Din ratiuni ce tin de tehnologia de transport, Ucraina trebuie sa se asigure ca rezervoarele sale sunt umplute la capacitate maxima inainte de sezonul rece, altfel aprovizionarea statelor europene este imposibila.

Exista solutii

Spre deosebire de luna ianuarie, cand UE a fost prinsa total nepregatita, de data aceasta oficialii de la Bruxelles par sa aiba si solutii in situatia in care ar reizbucni o criza a gazului.

In aceasta situatie, Comisia Europeana ar primi drepturi de coordonare a resurselor europene. In situatie de urgenta, executivul european ar putea obliga statele membre sa directioneze stocuri de gaze naturale din rezerva strategica pentru asistarea unor state comunitare aflate in impas.

Pentru ca Romania sa aiba ce directioana catre Bulgaria sau catre Ungaria (prin conducta Arad - Szeged care va fi operationala incepand cu 1 ianuarie 2010) trebuie mai intai sa-si umple rezervele cu gaz din import, fara a consuma prea mult din gazul venit de la rusi.

Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care Ministerul Economiei intentioneaza sa elimine din cosul de consum al populatie gazele de import, de care s-ar putea sa aiba nevoie la iarna europenii.

Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Chinezii vor produce în Polonia autoturismul care să concureze cu Dacia Spring. Producția mașinii electrice T03 ar putea începe din iunie
Compania chineză Leapmotor va construi vehicule electrice cu preţuri accesibile la uzina Tychy din Polonia a partenerului Stellantis, urmând să concureze inclusiv Dacia Spring, au declarat...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#criza gaze Rusia, #gaz import, #Ucraina, #Uniunea Europeana, #Frank Walter Steinmeier, #Radoslav Sikorski, #Polonia, #Germaniam Georgia , #criza